KOMŠIĆ ZA SVEČANOSTI POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BiH: “Niko ovu zemlju ne može voljeti više nego mi, ne oslanjajmo se na lažne prijatelje”


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je tokom obraćanja poslao poruke mladim generacijama, ističući kako nijedna država nije data zauvijek.

Akademiju su organizirali Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i sarajevske općine.

Akademiji su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, v. d. premijera Kantona Sarajevo Darja Softić-Kadenić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ostali predstavnici svih nivoa vlasti, brojni predstavnici političkog i javnog života Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

V.d. premijera Kantona Sarajevo Darja Softić-Kadenić naglasila je kako su Bosnu i Hercegovinu suverenom i nezavisnom učinili njeni građani, svojom demokratskom voljom.

“Zato je u ovim danima važno zajedništvo i solidarnost u izgradnji jednog humanog održivog građanskog društva za nas i naše potomke. No da bi gradili takvo društvo mi moramo čuvati i njegovati njegove temlje a to su naša sloboda, jednakost i solidarnost, i prije svega mir. Moramo čuvati i sačuvati mir, to dugujemo svima koji su dali svoje živote za ovu zemlju, ali prije svega to dugujemo našoj djeci. Svima nama koji ovu srcoliku zemlju osjećaju u svojim srcima sretan Dan nezavisnosti, živjela Bosna i Hercegovina“, poručila je Softić-Kadenić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je tokom obraćanja poslao poruke mladim generacijama, ističući kako nijedna država nije data zauvijek.

“Upamtite nešto što smo mi naučili, mislim na moju generaciju. Nijedna država nije data zauvijek. Na ovoj planeti postoji mnogo više naroda no što ima država. Toliko naroda je spremno da da život kako bi dobio ono što mi imamo. Mi imamo državu. I ako nešto ostane iza nas, neka to bude svijest o tome šta imamo, pa će ove buduće generacije sigurno napraviti je boljom no što smo to mi mogli. A mi smo je branili i odbranili“, rekao je Komšić.

Dodao je kako generacije koje dolaze moraju imati na umu kako se mogu osloniti samo na sebe.

“Nemojte da pravimo greške da se oslanjamo na lažne prijatelje, očekujemo od njih neku pomoć. Niko ovu zemlju ne može više voljeti i cijeniti više nego mi. Ako je mi ne volimo i ne cijenimo, drugi sigurno neće. Budite oprezni, surov je ovo svijet, čuvajte ovu zemlju, učinite sve što možete jer vam je narod dao priliku da svaki dan napravite nešto dobro za ovu zemlju i za ove ljude, ako možete. Ako ne možete, nemojte onda štetiti ovim ljudima i ovoj zemlji“, poručio je Komšić, čestitajući na kraju svim građanima 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

(SB)