Komšić i Džaferović primili državnog sekretara Njemačke


Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Miguela Bergera

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su zadovoljstvo posjetom državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, ujedno zahvalivši na kontinuiranoj i partnerskoj potpori BiH na političkom i socioekonomskom planu, a posebice na euroatlantskom putu.

Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je istaknuo interes Njemačke za razvoj BiH i potvrdio da će i Njemačka i dalje činiti sve da se osigura nastavak puta BiH ka EU.

Razgovarano je o političkoj situaciji u BiH, te o dolasku novog visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH, gdje je istaknuta izuzetno važna uloga OHR-a kada je u pitanju provedba nužnih reformi u BiH.

Iskazano je zadovoljstvo bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i SR Njemačke koji su vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da treba nastaviti raditi na njihovom unapređenju.

Njemačka u potpunosti podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine i smatra da je nužno provesti reforme koje će BiH voditi dalje ka EU i NATO-u, te je posvećena pomoći BiH i regiji kroz Berlinski proces. Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je informirao članove Predsjedništva BiH da inicijativa za regionalnu suradnju ‘mini schengen’, o kojoj je također bilo razgovora, ne predstavlja dio Berlinskog procesa.

Članovi Predsjedništva BiH kazali su da, kada je u pitanju regionalna ekonomska suradnja, podržavaju zadnje potpisane sporazume sa Summita Berlinskog procesa u Sofiji, kojima se BiH pridružuje Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Sugovornici su se usuglasili da Daytonski mirovni sporazum nije dokument iz kojega se može birati šta se želi primijeniti, već se mora poštovati u cijelosti. Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je istaknuo da Njemačka odbija bilo kakve promjene granica, te izražava svoje razočarenje raznim „non paperima“ koji su pravljeni na tim temeljima.

Istaknuta je važnost realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, kao i obveza iz programa reformi.

Na sastanku je razgovarano i o pandemiji izazvanoj virusom COVID-19 i Njemačka je izrazila spremnost da donira 3 milijuna doza cjepiva AstraZeneca regiji, od čega bi dio išao i za BiH, što su članovi Predsjedništva BiH podržali i zahvalili na kontinuiranoj potpori Njemačke.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Miguel Berger je iskazao zahvalnost za poruke potpore tijekom katastrofalnih poplava koje su ovu zemlju pogodile sredinom srpnja 2021. godine.

(Vijesti.ba)