KOME VJEROVATI ZDRAVOM RAZUMU ILI SNISHODLJIVOM MINISTRU! Konaković: “Od ovakvog koncepta funkcionisanja Vijeća ministara svi će imati koristi” (FOTO)


Govoreći o Novoj istočnoj interkonekciji, Košarac, koji dolazi iz SNSD-a, kazao je da je ovaj gasovod značajan za RS i za sve građane BiH te tvrdi da će osigurati energetsku sigurnost.

Izdvojila je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji je jedan od uvjeta na putu ka EU, isto kao i Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH.

“Podržana su dva strateška projekta koji se odnose na diverzifikacije sa Srbijom i Hrvatskom gdje se želi osigurati više izvora snabdijevanja plinom u korist građana. Podržali smo projekat izgradnje plinovoda Južna interkonekcija i pozvali Parlament FBiH da što prije donese zakon kako bi krenuli u provedbu. Dali smo podršku i plinovodu Nova istočna interkonekcija gdje imamo osnove za zaključivanje sporazuma tako da smo tu i odredili komisiju za pregovore, a za Južnu interkonekciju to smo ostavili kada se steknu uvjeti”, dodala je Krišto.

Data je i saglasnost za nastavak zabrane izvoza oblovine iz BiH, kao i za Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH kojim se stječu uvjeti za formiranje Tima za odgovor na računarske incidente za institucije Bosne i Hercegovine (CERT).

Na press konferenciji održanoj nakon sjednice Vijeća ministara BiH obratili su se i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji su hvalili rad.

“Želim da podvučem važnost naših razgovora i dogovora. Danas kad smo uspjeli donijeti važne odluke, jednako važne za sve građane BiH, od ovakvog koncepta funkcionisanja Vijeća ministara svi će imati koristi”, rekao je Konaković ustvrdivši da je ovo bila jedna od najproduktivnijih sjednica ikad.

Košarac je kazao da će uvijek biti otvorenih političkih pitanja, ali i da nema konflikta u Vijeću ministara.

Govoreći o Novoj istočnoj interkonekciji, Košarac, koji dolazi iz SNSD-a, kazao je da je ovaj gasovod značajan za RS i za sve građane BiH te tvrdi da će osigurati energetsku sigurnost.

“Južna interkonekcija je također značajna. Istina je da institucije FBiH nisu provele sve preporuke Energetske zajednice i zato je Vijeće ministara podržalo Južnu interkonekciju, zadužilo i sugerisalo Vladi FBiH da pokrene pred Paralmentom FBiH usvajanje zakona, a da je RS donio zakon i korak je ispred. Pa smo danas imenovali i komisiju za pregovore sa Srbijom za Novu istočnu interkonekciju. Vjerujem da će ta komisija ući ubrzo u proces utvrđivanja elemenata i potpisati sporazum”,  dodao je Košarac.

Rekao je da je bilo i drugih pitanja, te iskoristio priliku da ponovi stav da su “sve odluke visokog predstavnika nanijele štetu svima u BiH” te dodao da će sada “Vijeće ministara biti u analizi loših efekata odluka koje je namentuo visoki predstavnik”.

Na pitanje kako osigurati podršku u Predsjedništvu BiH za gasne interkonekcije s obzirom na stav članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića da je potrebno prvo usvojiti državni zakon o gasu, Konaković je odgovorio da će podržati zakon o gasu i pitao “ove što to zagovaraju zašto su glasali o zakonu o Južnoj interkonekciji na nivou entiteta ako tvrde da je to državni nivo vlasti”, prenosi Faktor.

(SB)