Kome smetaju arapski turisti u BiH?


Turisti, posebno oni iz arapskih zemalja se vraćaju u BiH. Podaci Državne agencije za statistiku ukazuju na oporavak od skoro 50 posto u odnosu na prethodnu godinu za period od prvih šest mjeseci. Nažalost, u posljednje vrijeme zabilježeni su sve češći napadi na arapske turiste, povređivanje, pljačkanje i druge kriminalne radnje.

Muneef Alanazi, jedan je od brojnih arapskih turista koji već nekoliko godina biraju BiH kao odredište svog godišnjeg odmora. Njegova kćerka svoje oduševljenje prirodnim ljepotama i drugim kulturno-historijskim znamenitostima ove zemlje dijeli putem društvenih mreža. No, razočarenje se desilo nakon nekoliko incidenata džeparenja, krađe mobilnog telefona i na kraju fizičkog napada kojeg su izvršili migranti.

“Kada mi se desila krađa s telefonom, prijavio sam policiji u Starom Gradu, rekli su mi se javiti, ali evo već pet dana se niko ne javlja. Ove godine se baš jako ružne stvari dešavaju, i to daje jako ružnu sliku ljudima koji prvi put dolaze u ovu državu. Najbolje bi bilo uvesti turističku policiju koja bi brinula o sigurnosti turista”, ispričao je Muneef Alanazi za TV N1.

Alanazi tvrdi da je zbog ovakvih i sličnih iskustava u arapskim medijima emitirano sigurnosno upozorenje za one koji namjeravaju putovati u BiH.

U Ambasadi Kuvajta u Sarajevu su potvrdili da u posljednje vrijeme imaju svakodnevne pozive državljana Kuvajta, kao i ostalih turista iz zemalja Zaljeva, a u pitanju su krađe, provale u kuće i stanove u kojima turisti borave. Određeni incidenti su, kažu, zabilježeni i prilikom rentanja automobila, stanova i kuća.

– Naša procedura je da im izađemo u susret i pomognemo u komunikaciji s policijom, koja je uvijek spremna brzo reagovati na sve naše pozive i izaći na lice mjesta. Nažalost, ponekad se desi da se krivci ne pronađu, što turiste pomalo i razočara, a što utječe na njihovo razmišljanje o ponovnom dolasku u BiH, navodi se u izjavi za Oslobođenje iz Ambasade Kuvajta.

Jasin Ravašde, predsjednik Udruženja prijateljstva BiH i zemalja Zaliva, tvrdi da je napada na arapske turiste bilo i ranije, a da su posljednjih dana sve učestaliji, zbog čega su neki tražili i medicinsku pomoć.

– Prilikom pljački upadano im je u stanove, kuće, a bilo je slučajeva i da su turiste vezali kako bi im otuđili novac, nakit, satove, torbe, kofere i ostale materijalne stvari. To se dešavalo na području općina Ilidža, Hadžići, pa i Visokog. Iz svega ovoga proizlaze negativne posljedice za imidž BiH, a zbog ovakvih situacija mnogi su počeli otkazivati svoje aranžmane u BiH, što je veoma negativno, kaže Ravašde.

Ističe da je ukupna procijenjena vrijednost ukradenih stvari blizu 200 hiljada KM.

Iz MUP-a KS-a savjetuju građane, posebno turiste, da obrate pažnju na lične stvari za vrijeme kretanja, kao i da vode računa kada stupaju u kontakt sa određenim osobama jer je bilo slučajeva da budu prevareni. Navode da se najviše kradu novčanici, lične stvari, novac i druge dragocjenosti, a u pitanju su džepne krađe, odnosno otuđenja iz torbi turista.