KOGA ŠTITI SINDIKAT “KREKE”: Bivši direktori uništili rudnik pa uhljebljeni u administraciju


Napominju da niti jedan radnik koji se upućuje na prekid rada nije iz proizvodnog procesa rudnika. Otpuštanje neophodno jer je za samo šest mjeseci napravljen gubitak od 13 miliona KM – ako se nastavi ovako, svi će ostati bez svoje kore hljeba

U kontekstu aktuelnih dešavanja u rudniku “Kreka” saopćenjem za javnost se oglasila i Direkcija ovog Društva

– Uzimajući u obzir da je ovo Društvo u periodu I – VI 2021. godine poslovalo negativno u iznosu od cca 13 miliona, te da se trenutno suočava sa privremenim zastojem u proizvodnji koji posljedično uzrokuje i pad prihoda, a zbog čega se Društvo trenutno nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, v.d. Direktora Društva i Prokurista Društva su dana 12.08.2021 godine donijeli Odluku o utvrđivanju liste radnika Društva koji se upućuje na prekid rada, navodi se u saopćenju.

Dodaju da je Odlukom prekid rada predviđen za 111 radnika koji trenutno nisu potrebni za neometan proces rada i poslovanja Društva.

– Napominjemo da niti jedan radnik koji se upućuje na prekid rada nije iz proizvodnog procesa ovog Društva, zaključuje se u saopćenju kojeg potpisuju v.d. direktora Husein Trumić i prokurista Adil Bašić.

Na ovaj način demantirane su ranije tvrdnje Sindikat da će se na “čekanje“ uputi 30 posto rudara i da je to razlog najavljenog generalnog štrajka. Naime, iz zvanične potvrde uprave jasno je da se radi o administraciji, ali i da se radi o 5 posto uposlenih na administrativnim poslovima.

U posjedu smo spiska radnika koji se upućuju na prekid, a među njima je najveći broj onih koji su Kreku i doveli u nezavidnu situciju u kakvoj se nalazi danas. Radi se o bivšim direktorima, članovima uprave, rukovodiocima sektora , pomoćnicima.

Među njima je i bivši direktor Osman Bleković koji je nakon direktorske pozicije raspoređen na mjesto rukovodioca Službe projektovanja. Bleković je bio osuđivan na godinu dana uslovne kazne zbog nezakonitih radnji. Bleković je poznat i po tome što kao direktor Rudnika Kreka nije uplaćivao doprinose sebi i radnicima. Nakon što je smijenjen on je kao građanin Osman Bleković tužio Kreku što mu tokom njegovog direktorskog mandata nisu uplaćivani doprinosi. Dobio je presudu i odštetu od 70 hiljada maraka, a zbog toga su Kreki bili blokirani računi.

S toga se postavlja opravdano pitanje – koga zapravo štiti sindikat Kreke!? (Izdvojeno.ba)