KO ĆE DOBITI 600 KM? Mogli biste se iznenaditi koliko se domaćinstava prijavilo za samo dva dana

ederalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić danas je na konferenciji za novinare pojasnio određene tehničke segmente i detalje u vezi prijave na Javni poziv za dodjelu novčane pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima, koji je objavljen u ponedjeljak i na koji se građani mogu prijavljivati do 10. novembra ove godine u općinama ili drugim ustanovama koje su općine odredile.

Delić je zahvalio EU na sredstvima koja su izdvojili za pomoć BiH, jedinicama lokalne samouprave za realizaciju tog programa pomoći, te UNDP-u koji je izradio softversko rješenje u vezi prijava na dnevnoj bazi. Naveo je podatak da su u protekla dva dana općine unijele 4.508 prijava tj. domaćinstva, odnosno ukupno 9.583 osobe. Općina koja trenutno ima najveći procenat unosa u protekla dva dana je Teočak.

Tu tabelu smo već podigli na web stranicu Ministarstva rada i socijalne politike i planiramo da svaki dan u 12.30 sati objavimo ažuriranu tabelu sa tačnim brojem prijava domaćinstava – naveo je Delić dodajući da će na stranici biti objavljeni i odgovori na najčešće postavljana pitanja u vezi tog javnog poziva.
Jedno od najčešćih pitanja građana odnosi se na dokumentaciju, a Delić je rekao da kućnu listu predaju svi oni koji apliciraju, bez obzira da li žive sami ili u određenom domaćinstvu.

Kada je riječ o nedoumicama u u vezi bankovnog računa, Delić je rekao da građani koji nemaju otvoren račun u banci, uz prijavu mogu priložiti broj žiroračuna sebi bliske osobem, što je definisano u prijavnom obrascu.

Sva potrebna dokumentacija je navedena u javnom pozivu i ona podrazumjeva prijavni obrazac, CIPS prijavnice svih članova domaćinstava, kućnu listu potpisanu i ovjerenu i dokaz o vlasništvu računa na koji će biti uplaćena sredstva – istakao je Delić.

Podsjetio je da su domaćinstva koja će ostvariti pravo na novčanu pomoć podjeljena u četiri kategorije, da su sredstva ograničena na 64,5 miliona KM i da ne postoji opcija da ova pomoć bude podijeljena svim građanima Federacije BiH. Ukoliko se u jednom domaćinstvu nalazi više kategorija, kako je dodao, pomoć se može dobiti samo po jednom osnovu.

Delić je prokomentirao da će podaci prikupljeni na ovaj način, dijelom moći biti iskorišteni za socioekonomsku sliku domaćinstava na području Federacije BiH.

Ministarstvo je pokrenulo sve aktivnosti da dobijemo socijalnu kartu, koja je sistemski i dugoročno rješenje za isplatu sredstava po ovakvim ili sličnim projeketima i na neki način za harmonizaciju svih socijalnih davanja na nivou Federacije BiH. Suština je da razne kategorije u FBiH imaju razna prava, ali možda nemaju potrebe. Zbog toga imate ljude koji imaju pravo, a nemaju potrebu, a primaju ogromna novčana sredstva sa raznih nivoa vlasti u državi BiH. Također, imate one koji imaju potrebu, a nemaju pravo i nemaju mogućnost da prime ovakva i slična sredstava – dodao je Delić.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurišić je rekao da je prije raspisivanja tog javnog poziva Ministarstvo napravilo uputstvo za jedinice lokalne samouprave u pogledu njegove implementacije.