Klub SDA: Zahtijevamo povlačenje privatnog Nacrta zakona o visokom obrazovanju i izvinjenje Vlade KS - BH Vijesti

Klub SDA: Zahtijevamo povlačenje privatnog Nacrta zakona o visokom obrazovanju i izvinjenje Vlade KS

– Privatni, nenarodni i antiakademski Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS koji je usvojen na Vladi KS i upućen u skupštinsku proceduru je nezapamćeni pokušaj uništavanja Univerziteta u Sarajevu i stvaranja uslova da loši privatni univerziteti preuzmu njegovo mjesto.

Cenzura nauke, ograničenja akademskoj i naučnoj zajednici, potpuna degradacija postignutog nivoa studentskih prava, najgora vrsta komercijalizacije studiranja i elitizacija Univerziteta u Sarajevu, faraonizacija funkcije rektora bez ikakve odgovornosti, potpuno gašenje inspekcijskog nadzora, kreiranje političkih paratijela u kojima bi bili predstavnici privatnih univerziteta, a koja bi trebala preuzeti nadležnosti Skupštine i Senata Univerziteta, gašenje naučne autonomije i domaće nauke, potpuna politizacija Univerziteta i stvaranje povoljnijih uslova za loše privatne Univerzitete od kojih se Sarajevo do sada uspješno štitilo, samo su neke od determinanti ovog skandaloznog Nacrta zakona.

Ovakav tekst se ne može popraviti kroz javnu raspravu i kroz amandmane, jer je cijeli Nacrt zakon pogrešno koncipiran i struktuiran, a kroz cijeli Zakon se provlače loše i veoma opasne namjere onih koji zapravo stoje iza ovakvog rješenja.

S obzirom na navedeno, ali i mnogo toga više, a o čemu ćemo govoriti na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zakazanoj za sutra, Klub SDA zahtijeva od Vlade KS da povuče Nacrt zakona i izvini se akademskoj javnosti, studentima i njihovih roditeljima za sami pokušaj usvajanja ovakvog Nacrta zakona. U suprotnom, očekujemo da će skupštinski zastupnici ipak zaustaviti ovaj opasni Nacrt zakona.

S tim u vezi pozdravljamo i stav Kluba SDP-a koji se, uprkos činjenici da su njihovi ministri glasali na Vladi za Nacrt zakona, hrabro ogradio od istog.

Također, zahtijevamo odgovornost od resorne ministrice, onih koji su vješto manipulirali procesom izrade Nacrta, ali i onih članova Komisije za izradu Nacrta zakona koji su sporna rješenja predlagali među kojima su i pojedini skupštinski zastupnici.

Eventualne izmjene Zakona o visokom obrazovanju ili donošenje novog, moraju biti zasnovane isključivo na izvrsnosti, na akademskim slobodama, na sistemskom popravljanju procesa nastave i uslova za bavljenje naukom, ali i na socijalnoj osjetljivosti prema studentima i roditeljima, jer je Univerzitet u Sarajevu, iako de iure kantonalni, de facto državni Univerzitet i kao takav mora ostati uprkos opasnim namjerama neodgovornih pojedinaca – navodi se u saopćenju Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.