Klub SDA u Skupštini KS traži da Vlada poništi dozvolu za blokadu grada zbog parade


Poslije odvratnog performansa ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, “Trojka” nastavlja vulgarizirati i nipodaštavati ustanove kulture od državnog značaja. Posljednji u nizu je sramotni “drag show” – performans travestita održan u javno finansiranom Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, tokom kojeg je izvođena i srbijanska šund muzika. Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da prestane finansirati manifestacije i skupove kojima manjina teroriše većinu, promoviše razvrat i egzibicionizam. Pomjeranje granica u nametanju tuđih vrijednosti i manjinskog svjetonazora zaustavit će građani, koji većinski ne prihvataju promjenu društvene i kulturne paradigme Sarajeva

Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje odluku kantonalnih vlasti da zbog održavanja takozvane Povorke ponosa ponovo blokiraju uže jezgro Sarajeva i na taj način ograniče kretanje i životne aktivnosti građana glavnog grada, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Zahtijevaju od Vlade Kantona Sarajevo da tu odluku poništi.

– Nakon što je predizbornom najavom propisa o javnim okupljanjima lažno umirio javnost, Konaković (Elmedin, predsjednik NiP-a), njegovi partneri i ministri nastavljaju tamo gdje su stali prošle godine. Poslije odvratnog performansa ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, “Trojka” nastavlja vulgarizirati i nipodaštavati ustanove kulture od državnog značaja. Posljednji u nizu je sramotni “drag show” – performans travestita održan u javno finansiranom Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, tokom kojeg je izvođena i srbijanska šund muzika. Tražimo smjenu direktorice Historijskog muzeja, koja je od tako značajne institucije, napravila poligon za promociju “vrijednosti” suprotnih našoj kulturnoj tradiciji.

Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da prestane finansirati manifestacije i skupove kojima manjina teroriše većinu, promoviše razvrat i egzibicionizam. Šta je sa ogromnom većinom građana koji ne prihvataju takve poruke i sadržaje, ko brine o njihovim stavovima i zastupa njihove interese? Ne moramo bezuslovno prihvatati svaku uvezenu naopakost, devijaciju i dekadencu. U državi kojoj prijeti bijela kuga i nestanak stanovništva, potrebne su nam povorke mladih i zdravih porodica, te promocija porodičnih vrijednosti.

Klub SDA u Skupštini KS ne prihvata ugrožavanje ljudskih prava i sloboda, niti bilo koji oblik nasilja usmjeren ka različitim shvatanjima i opredjeljenjima, ali smatramo da je nedopustiv planski i sistemski napad na način života i vrijednosti ovdašnjeg čovjeka. Pomjeranje granica u nametanju tuđih vrijednosti i manjinskog svjetonazora zaustavit će građani, koji većinski ne prihvataju promjenu društvene i kulturne paradigme Sarajeva. SDA će ostati njihov glas u institucijama sistema – navedeno je u saopćenju.

Povorka ponosa je planirana za subotu, 24. juna. Tada će doći do obustave saobraćaja u ulicama Zmaja od Bosne, Franje Račkog, Koste Hermana, Vrbanja, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Turhanija, Đoke Mazalića, Vrazova, Maršala Tita, Hamze Hume, most Skenderija, Valtera Perića, Obala Kulina Bana, Reisa Džemaludina Čauševića, Musala, La Benevolencija, Jadranska, Šenoina, Kulovića, Čobanija, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva i Ćemaluša.

Regulaciju saobraćaja vršit će policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u vremenu od 16 do 21 sat. Detaljnije informacije o izmjeni saobraćaja možete pročitati ovdje.