KLUB SDA O SKRNAVLJENJU BUDŽETA OD HDZ-a I OSMORKE: Šta će 4 miliona MUP-u ZHK za migrante kad ih tamo nema, zašto 2 miliona Zrinjskom, a Veležu ni marke


Nama je svima poznat da je teret migrantske krize podnio USK, KS i TK. Volio bih da imamo informacije o teretu migrantske krize u HNK. Kada je tako lako prebacivati para sa viših nivoa nižim, zašto nisu kupljene uniforme policajcima u KS da ne hodaju u poderanim uniformama. HDZ sistemski, strukturalno reda stvari dok se “Osmorka” zadovoljila nekim mrvicama. Recimo, HDZ traži 7 miliona KM za Klinički centar u Mostaru, dok “Osmorka” ima za neku osnovnu školu u Bužimu 50.000 KM, za neku operacionu salu u Tuzli 500.000 KM. Dva miliona za Zrinjski, O za Velež

Klub Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je ukazao kako se sa 50 amandmana predloženih na budžet FBiH, čiji je kreator HDZ a koje podržava “Osmorka”, kasapi budžet.

– Klub SDA je zakazao danas ovu press konferenciju u svjetlu događanja oko usvajanja budžeta FBiH za 2023. godinu. Jučer i danas smo svjedočili jednom brutalnom skrnavljenju federalnog budžeta, jednoj trgovini koja se događala jučer cijeli dan, gdje je HDZ zajednom sa “Osmorkom”, da tako kažem, prekrojio budžet.

Usaglasili su nekih 50 amandmana koji u bitnoj mjeri mijenjaju samu strukturu budžeta. Stav Stranke demokratske akcije, obzirom na to da nemamo izabranu novu vladu FBiH, da nemamo do kraja izdefinisanu parlamentarnu većinu, da je zbog nesmetanog funkcionisanja Federacije BiH, budžet trebalo usvojiti onako kako je to Vlada FBiH predložila a da nova parlamentarna većina nakon izbora nove vlade u roku od 30 dana uradi rebalans i da planiraju sve ono što su politike te parlamentarne većine – rekao je Skopljak i dodao:

– Ovdje je posebno zabrinjavajući način kako je to urađeno. Ovo je HDZ maestralno uradio jer vi kada uđete u samu strukturu amandmana vidite da HDZ to sistemski, strukturalno reda stvari dok se “Osmorka” zadovoljila nekim mrvicama. Recimo, HDZ traži 7.000.000 KM za Klinički centar u Mostaru, dok “Osmorka” ima za neku osnovnu školu u Bužimu 50.000 KM, za neku operacionu salu u Tuzli 500.000 KM. Ovo samo pokazuje matricu kako će ova parlamentarna većina funkcionisati ako dođu i dovedu ovu stvar do kraja.

Ovo ne čudi jer tamo je osam gladnih usta, valja to nahraniti. Tako HDZ sistemski rješava stvari a “Osmorka” samo pomrvi. Strukturalno se ovdje mijenja budžet, amandmani utiču na sigurnost, privredni ambijent u Federaciji. Po amandmanima samo fali slika stranke, cijeli dan su jučer dogovarali, kasapili budžet, ovo je splet. Vlada je odbila sve ove amandmane. Vidjet ćemo – kazao je Skopljak.

Šta će 4 miliona MUP-u ZHK za migrante kojih tamo nema

Od mnoštva amandmana, zastupniku SDA, Eldaru Čomoru, dva su amandmana posebno sporna.

Kako je saopštio na press konferenciji za medije, to je, prije svega, amandman kojim se podrazumijeva sanacija zgrade Staklene Banke u Mostaru, od koje se umanjuje 4 miliona, te sredstva se usmjeravaju MUP ZHK, za pomoć u migrantskoj krizi.

“Nama je svima poznat da je teret migrantske krize podnio USK, KS i TK. Volio bih da imamo informacije o teretu migrantske krize u HNK. Kada je tako lako prebacivati para sa viših nivoa nižim, zašto nisu kupljene uniforme policajcima u KS da ne hodaju u poderanim uniformama”, pitao je SDA-ov Eldar Čomor.

Neprihvatljiva mu je i inicijativa za smanjenje budžeta Željeznica FBiH. Iz SDA dodaju da prema ovim amandmanima nema ni novca za nabavku letjelica za gašenje požara, za šta je bilo predviđeno 30 miliona.

“Šalju poruku da nam ne trebaju letjelice za gašenje požara. Kada se ljetos pojave požari, a u mojoj Hercegovini se pojave, ko će odgovarati”, pita Haris Šabanović.

On kaže da prema ovom budžetu nema Bošnjaka u Hercegovini i u Srednjoj Bosni, osim u Jablanici gdje je načelnik iz SDP.

“Dva miliona za Zrinjski, O za Velež”, rekao je.

Podsjetimo, na predloženi budžet je uloženo oko 50 amandmana. Čeka se izjašnjenje Vlade FBiH, nezvanično, odbili su većinu amandmana. Parlamentarci bi se danas u toku dana o svakom amandmanu trebali izjasniti pojedinačno.