KLUB BOŠNJAKA NAJAVIO VETO NA ZAKONE NSRS: “Očekujemo da će reagovati i Tužilaštvo BiH…”


Narodna skupština Republike Srpske u petak, 30. jula, usvojila je po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS, istaknuo je u izjavi za N1 da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa u predviđenom roku u vezi sa posljednja dva zakona koje je Narodna skupština RS izglasala.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske u petak, 30. jula, usvojila je po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Zastupnici u NSRS-u usvojili su i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona kojima će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

“Ti zakoni su u proceduri i nisu konačni s obzirom na to da će pitanje vitalnog nacionalnog interesa i odmori koji su u toku, uzeti vremena da se to riješi na bolji način. Klub Bošnjaka će pokrenuti vitalni nacionalni interes i procedura će ići kako je predviđeno. Mi očekujemo da neće doći do usaglašavanja na zajedničkoj Komisiji, da će sve to otići na Ustavni sud RS, gdje ne očekujemo puno od tog političkog sudu. Zbog toga ćemo uputiti apelaciju prema Ustavnom sudu BiH”, istaknuo je Okić.

Dodaje da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS očekuje i reakciju međunarodne zajednice i drugih aktera.

“Očekujemo da će reagovati i Tužilaštvo BiH, gdje su jasne naznake krivične odgovornosti za one koji su sve ovo pokrenuli i u proceduru stavili”, zaključio je Okić.