Kijevom odjekuju nove eksplozije, Rusi nakon pregovora poručili – “Postoji nada u pozitivan epilog”


Peti je dan ruske agresije na Ukrajinu. Vijesti s ratišta iz minute u minutu pratite na portalu “Slobodna Bosna”.

Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije najvišem sudu UN-a, odbacujući tvrdnju Moskve da je izvršila invaziju na svog susjeda kako bi spriječila genocid i tražeći od sudaca da nalože hitno zaustavljanje ruskih vojnih operacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da je Ukrajina počinila genocid u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini i rekao da je invazija stoga opravdana kako bi se genocid zaustavio.

18:05 Jedan od predstavnika ruske delegacije na pregovorima s ukrajinskom stranom u Bjelorusiji iznio je nove detalje o toku razgovora.

Leonid Slucki kazao je nakon razgovora da postoji nada u pozitivan epilog:

– Da nije tako pregovori se ne bi nastavljali. Ukrajinska delegacija bila je spremna saslušati i učestvovati u najdetaljnijem razgovoru o pitanjima koja su bila na dnevnom redu, kaže Slucki.

18:00 Kijevom opet odjekuju sirene za zračnu uzbunu, čuju se i velike eksplozije, tvrdi Kyiv Independent.

17:59 Prema najnovijim američkim procjenama, koje je objavila agencija Reuters, zvaničnici u Pentagonu na temelju podataka s terena očekuju da bi Rusi u sljedećih nekoliko dana mogli pokušati okružiti Kijev i time učiniti svoj pokušaj osvajanja glavnog ukrajinskog grada znatno agresivnijim od dosadašnjim.

17:26 Po prvi puta većina Finaca želi da njihova zemlja pristupi NATO-u, pokazuje anketa izrađena za finsku javnu televiziju Yle.

Od 1382 ispitanika 53 posto ih je odgovorilo kako bi Finska trebala pristupiti NATO-u. Protiv je bilo 28 posto ispitanika, dok ih je 19 posto neodlučno.

17:23 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svom je Telegram kanalu upravo objavio da je potpisao zahtjev za primanjem Ukrajine u Europsku uniju.

17:17 – Pregovori između ruskih i ukrajinskih zvaničnika na bjeloruskoj granici su završeni, javlja ruska državna agencija TASS.

17:12 Ukrajina je odgovorna za uzroke ove trenutne krize, rekao je ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilij Nebenzia.

“Korijeni ove krize leže u potezima Ukrajine. Niz godina oni su ili ignorirali ili sabotirali svoje obaveze prema Sporazumima iz Minska. Nedavno se javila nada da će se Kijev ipak predomisliti i da će zaista početi provoditi ono na što su pristali 2018. godine”, rekao je Nebenzia i dodao da Ukrajina nije bila voljna voditi dijalog i dodijeliti regiji Donbas posebni status.

16:55 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izrazila je u ponedjeljak u Berlinu, nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžetom Logarom, skepsu glede brzog primanja Ukrajine u Europsku uniju.

16:46 Španski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares odbacio je mogućnost da Ukrajina brzo uđe u Europsku uniju, napomenuvši da je to dugotrajan postupak.

16.32 Najmanje 11 ljudi ubijeno je u raketnim napadima ruskih snaga na ukrajinski grad Harkiv, objavio je ukrajinski savjetnik u ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Heraščenko. No, gradsko vijeće govori o jednoj mrtvoj osobi.

16.18 Macron je odvojeno pričao s Putinom i Zelenskim.

15:58 “Pregovori Rusije i Ukrajine nastavljaju se, počinje treća runda”, priopćio je savjetnik predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak.

15:39 U Bjelorusiji se nastavljaju razgovori između izaslanstava Rusije i Ukrajine, objavio je televizijski kanal Rossiya 24 (VGTRK), javlja ruska agencija Interfax.

“Procurila je informacija kako su pregovori navodno završili. Međutim, mi, osobe koje smo sada ovdje, ne znamo ništa o tome. Sve se još nastavlja”, izvijestio je dopisnik TV postaje s mjesta razgovora.