Kićenje tuđim perjem, Konaković je u tome najbolji - BH Vijesti

Kićenje tuđim perjem, Konaković je u tome najbolji


Erik Larson trebao bi znati da čovjek kojem njegov lični etički kodeks dopušta da prisvaja tuđe zasluge ne može baš biti lider u borbi protiv korupcije. Prisvajanje tuđih zasluga također je krađa, iako nije kažnjivo djelo. Osnivač NiP-a, samoprozvani lider borbe protiv korupcije, trebao bi znati i definiciju ovog pojma.

JAKUB SALKIĆ

Prisvajanje tuđih zasluga u širem kontekstu može se posmatrati kao krađa, iako nije kažnjivo djelo. No, ako je neko “lider borbe protiv korupcije”, treba znati i definiciju ovog pojma: “korištenje javne dužnosti radi osobnoga probitka. Često se tim pojmom označavaju različite društvene pojave: organizirani i gospodarski kriminal, loša vlast i njezine posljedice, ljudska prevrtljivost i bahatost vlasti.

Korupcija kao politička pojava znači kvarenje vlasti. U tom se smislu taj termin upotrebljava u starijoj političkoj filozofiji (Machiavelli, Montesquieu, Gibbon), dok u novije doba pojam gubi moralističke konotacije i ponajprije znači kvarenje institucija i nastanak sustava potkupljive vlasti”. Čudno, u svemu ovome može se prepoznati i sam “lider borbe protiv korupcije”. Istina, borba protiv samog sebe najteža je borba. Naravno, lijepo je to što su ministri “Trojke” nastavili projekte koje su započeli njihovi prethodnici, ali pripisati sebi sve zasluge nije etički.

Osnivač NiP-a objavio je post na Facebooku “Crtice iz Trojke”. Mnoge su od tih crtica “posuđene”.

Primjera radi, Konaković se hvali nabavkom novih tramvaja. Naravno, tramvaji nisu nabavljeni, samo je potpisan projektni ugovor s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za kredit od 10 miliona eura. Prošle su godine bivši premijer Mario Nenadić i ministar saobraćaja Adi Kalem potpisali projektni ugovor od 10 miliona eura za nabavku novih tramvaja. U okviru malo većeg projekta razvoja saobraćajne infrastrukture u Sarajevu dogovorenog s EBRD-om u vrijeme mandata premijera Nenadića i ministra Kalema vrijednog 50 miliona eura predviđeno je i finansiranje nabavke novih tramvaja, novih trolejbusa, rekonstrukcija tramvajske pruge, finansiranje drugih infrastrukturnih saobraćajnih projekata u Kantonu Sarajevo. “Trojka” još nije očito došla do svih projekata koji su započeti, ali sigurno hoće, trebat će im barem još 100 dana da shvate da su naručeni novi trolejbusi i da se time mogu pohvaliti.

Snižavanje cijena za korisnike vrtića u slučaju privremenog odsustva (Naida Hota-Muminović). Bilo je teško shvatiti da nema smisla plaćati uslugu koja nije izvršena. To je revolucija u ekonomskoj teoriji. Bit će zanimljivo kada neki gospodin Larson prenese američkim ekonomistima revolucionarno dostignuće sarajevskih ekonomista, možemo očekivati ekonomski bum u cijelom svijetu.

Policijski službenici bit će opremljeni “body kamerama (Admir Katica).

Konačno će lideri “Trojke” imati šta objavljivati na društvenim mrežama. Stižu svježi snimci. Umjesto parade komunalnih vozila snimane dronovima, uskoro će šefovi “Trojke” uživo objavljivati policijske akcije na svojim profilima na društvenim mrežama. Još kada Katica i Konaković nabave helikopter o kojem dva mandata, tačnije dvije četvrtine jednog mandata sanjaju, imat ćemo pravi reality show.

Vakcinacija naših starijih sugrađana protiče u najboljem redu (Haris Vranić).

Kojim vakcinama? Onim što ih je “Trojka” obećala nabaviti u januaru za sve građane Kantona Sarajevo? Ili koje su iskamčili od Vučića? Stvarno je glupo hvaliti se organizacijom procesa vakcinacije kada nemaš vakcina. Uostalom, nekoliko štandova postavili, formirali redove i sad je to nešto vau. To je mogao i Meki Torabi, pa zašto bi Vlada Kantona Sarajevo bila manje sposobna od njega pa da ne može organizirati imunizaciju starijih sugrađana, šta je 12.880 građana u odnosu na stotine hiljada koje je “obradio” Torabi?! Dakle, 120 medicinskih sestara i 10 ljekara vakcinisat će 12.880 građana, jer toliko ima vakcina (nije precizirano je li to podrazumijeva obje doze ili samo jednu). Inače, u Kantonu Sarajevo živi oko 300.000 stanovnika.

Saobraćajni centar u KS počinje s radom (Adnan Šteta).

Prije nešto više od godinu ovo je najavio tadašnji premijer KS Mario Nenadić: “(…) raditi na sistemskom rješavanju i reorganizaciji GRAS-a; Usvojiti strategiju i zakon o javnom prevozu; Nastaviti provedbu projekta elektronske naplate karata i zatvaranja tramvajskih stajališta; Uspostaviti centar za kontrolu javnog gradskog prevoza; Izraditi studiju opravdanosti uvođenja električnih vozila u javnom gradskom prijevozu…”

Subvencioniranje zamjene peći\kotlova na ugalj za 77 korisnika (Enver Hadžiahmetović).

Ovo je projekt koji je do samog kraja, tačnije do objavljivanja javnog poziva, doveo bivši ministar Faruk Kapidžić. Riječ je o zamjeni peći i kotlova na drva i ugalj pećima ne pelet. Dakle, ništa ovdje nije zasluga Envera Hadžiahmetovića. Dan prije nego što je smijenjen ministar Kapidžić objavljen je ovaj javni poziv. Interesiranje građana za ovaj program bilo je izuzetno veliko i svakako će trebati izdvojiti više novca za ovaj projekt u narednom periodu. Hadžiahmetoviću ne bi trebao biti problem prepisati tekst javnog poziva i objaviti ga ponovo tokom naredne godine. Prepisivanje im definitivno dobro ide.

Vlada KS finansira plate i doprinose ugostiteljima kojim je dozvoljen rad u baštama objekata (Adnan Delić). Oni koji nisu pratili ovu temu sigurno uopće ne razumiju šta je zapravo Konaković htio reći. Ali nije ni važno. Stvar je u tome da će Vlada finansirati platu i doprinose radnicima ugostiteljskih objekata bez obzira na to jesu li tokom proteklih mjesec dana bili zatvoreni potpuno ili djelimično, odnosno da li ništa nije radilo ili su radile samo bašte. U svakom slučaju, i trebalo bi pomoći privredi.

Ilidža je lider među lokalnim zajednicama u borbi protiv korupcije po riječima gospodina Larsona nakon posjete ovoj opštini (Nermin Muzur).

Novi načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur za samo nekoliko mjeseci mandata ponovio se za novog mercedesa od 100.000 maraka, kupio sebi novi stan, sve od početka mandata do danas, Romima najavio rušenje baraka, istim onim Romima koje je posjetio u kampanji kako bi se s njima slikao. Nakon pritiska javnosti, ipak je rekao da ih neće šutnuti na ulicu, strpat će ih u kontejnere, stambene. A tako to ide, nekome novi auto, nekome kontejner. Aferim, lideru borbe protiv korupcije!

STAV