KFOR: U Zvečanu jučer povrijeđeno 30 vojnika, trojica ranjena vatrenim oružjem


Iz Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) saopšteno je da je 30 vojnika povrijeđeno jučer tokom nemira u Zvrčanu.

Broj povređenih mirovnjaka tokom jučerašnjeg ničim izazvanog nasilja u opštini Zvečan je 30, od toga 11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta zadobilo je višestruke povrede, uključujući opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava.

Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život.

“Misija KFOR-a koju vodi NATO povećala je svoje prisustvo u četiri opštine na sjeveru Kosova kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost. Trupe KFOR-a su kasnije napadnute od sve agresivnije mase. KFOR uvijek djeluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja (ROE). U ovom slučaju, odgovorio je na ničim izazvane napade nasilne i opasne gomile, dok je svoj mandat Ujedinjenih nacija izvršavao na nepristrasan način“, naveli su iz KFOR-a.

Dodaje se da komandant misije KFOR-a general-major Angelo Michele Ristuccia lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povrijeđeni tokom sukoba i njihovim porodicama:

“Da se ​​izbjegnu sukobi između strana i da se smanji rizik od eskalacije, mirovne snage KFOR-a spriječile su prijetnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obje strane treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spriječe bilo kakvu dalju eskalaciju, umjesto da se kriju iza lažnih narativa.“

VIDEO: Karl Bildt upozorava na nasilje srpskih militanata nad NATO trupama na Kosovu

Istaknuto je da će KFOR nastaviti da preduzima sve neophodne mjere da obezbijedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta sigurnosti UN-a 1244 iz 1999. godine.