Kavazović: “Samo da fra Luku podsjetim, ubice fratara su osuđeni i kažnjeni a ubice imama od strane HVO-a nikada nisu” - BH Vijesti

Kavazović: “Samo da fra Luku podsjetim, ubice fratara su osuđeni i kažnjeni a ubice imama od strane HVO-a nikada nisu”


“Ustali su i pojedini katolički teolozi u odbranu ratnog zločinca Kordića. Vidim da se na moju izjavu referirao i fra Luka Marković…”

R.I.


“Ustali su i pojedini katolički teolozi u odbranu ratnog zločinca Kordića. Vidim da se na moju izjavu referirao i fra Luka Marković i poštovani Drago Pilsel. Ovog drugog poštujem jer u njegovim stavovima ima dosljednosti, iako u ovom slučaju nije u pravu. Skrećem mu pažnju na kur’ansku suru Ali Imran 87.

Fra Luka je u Katoličkom tjedniku zadužen za odbranu djela i lika ljudi poput Kordića. Svakakvih zanimanja kod naših fratara. Ali ne iznenađuje.

Samo da fra Luku podsjetim, ubice fratara su osuđeni i kažnjeni a ubice imama od strane HVO-a nikada nisu”, poručio je reis Kavazović.

Fra Luka Marković napisao je za Katolički tjednik između ostalog:

“Mogu shvatiti ljutnju Bošnjaka i islamskih poglavara zbog Kordićeve izjave, ako je prenesena ispravno. Ali, na drugoj strani, ne mogu shvatiti šutnju islamskih poglavara oko zločina koji su učinjeni od strane bošnjačke armije nad hrvatskim i srpskim stanovništvom. To da se neko brani, ne opravdava ga da čini zločin.

Gospodin Kavazović proklinje zločince i one koji ih podržavaju. Nadam se da pri tome misli i na one Bošnjake koji su ubili tolike nedužne Hrvate, pa i onu dvojicu fratara koji su se opirali preseljavanju stanovništva, jer su bili za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu – naravno onu u kojoj bi sva tri konstitutivna naroda bila ravnopravna. Ubistvo dvojice fratara u fojničkom samostanu se nije dogodilo zbog emocionalnoga bijesa i iracionalne želje za osvetom, što se, nažalost, događa u ratovima, pa i u onome u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, bilo je to proračunato ubistvo, s ciljem da se katolički puk (Hrvate) prestraši i pokrene na napuštanje svojih ognjišta. Da se ne radi o izljevu bijesa i želji za osvetom, govori i način na koji su fratri ubijeni. Vojnici specijalnih jedinica bošnjačke armije su ušli u samostan i potražili dvojicu starješina, gvardijana i vikara. Pucali su u njih pred drugim članovima samostana i nakon zločina mirno otišli.

Ono što zbunjuje, jest činjenica da su ti osuđeni vojnici, kako se spominjalo u nekim medijima, nekoliko puta pomilovani. Protiv njihovoga pomilovanja trebala je Islamska zajednica toliko glasno galamiti da se čuje do neba, jer se radilo o ljudima koji su se zauzimali za cjelovitu i pravednu Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, to nije učinjeno.”