KATASTROFA VIŠKOVIĆEVE VLADE: Republika Srpska izgubila 90 miliona maraka u sporu pred arbitražnim sudom u Washingtonu…


Zanimljivo je da je Pravobranilaštvo Republike Srpske bilo isključeno iz ovog procesa jer po zakonu iz 2017. godine nema pravo da zastupa javna preduzeća i ustanove u ovakvim i sličnim postupcima.

Ova informacija potvrđena je za portal CAPITAL iz više izvora koji su naveli da će Republika Srpska morati isplatiti ukupno 45 miliona eura odštete i arbitražnih troškova.

Sagovornici Capitala napominju da je riječ o konačnoj arbitražnoj odluci za koju ne postoji pravni lijek, odnosno pravo žalbe, što znači kako će RS morati isplatiti dosuđenu odštetu i arbitražne troškove koje su, uobičajeno, izuzetno visoki.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS-a odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Viadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Washingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona eura Vlada RS-a je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banja Luka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banje Luke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom na to da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Slovenci su, podsjetimo, prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona eura, ali su u Vladi Republike Srpske to odbili, smatrajući kako je pravda na njihovoj strani.

Kako dogovora nije bilo “Vijadukt” 2016. godine pokreće postupak i traži odštetu od oko 100 miliona maraka.

Godinu dana kasnije Vlada Republike Srpske potpisala je sa Vijećem ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.

Inače, Republiku Srpku u ovom sporu je zastupala advokatska kancelarija “Karanović i Nikolić”, a “Vijadukt” kacelarija “Baroš” iz Banje Luke.

Ni jedni ni drugi nisu željeli da komentarišu odluku.

Banjac “isključio” Pravobranilaštvo iz procesa

Zanimljivo je da je Pravobranilaštvo Republike Srpske bilo isključeno iz ovog procesa jer po zakonu iz 2017. godine nema pravo da zastupa javna preduzeća i ustanove u ovakvim i sličnim postupcima.

Najveće zasluge što su advokati preuzeli ove izuzetno unosne poslove pripadaju tada poslaniku Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini RS-a, a danas odanom koalicionom partneru SNSD-a Darku Banjcu.

Naime, on je djelovao amandmanski i tako spriječio Pravobranilaštvo da djeluje i štiti imovinu Repuplike Srpske, što im je posao za koji ih svakako plaćaju građani.

(SB)