Katarski borbeni avioni, uključujući Dassault Rafale, F-15QA će biti raspoređeni u Turskoj


Zvaničnici Katara i Turske su srednim ovog mjeseca potpisali sporazum o raspoređivanju letjelica katarskog ratnog zrakoplovstva u Turskoj, te saradnji na polju obuke i održavanja


Međunarodna vojna vježba “Anadolijski orao-2021” održava se ovih dana u turskom gradu Konji, uz učešće turske mornarice, ratnog zrakoplovstva, kao i zračnih snaga iz Azerbejdžana, Pakistana i Katara. Kao posmatrači također sudjeluje Bangladeš, Bjelorusija, Bugarska, Burkina Faso, Gruzija, Irak, Švedska, Kosovo, Liban, Mađarska, Malezija, Nigerija, Rumunija, Tunis, Ukrajina, Oman, Jordan i Japan.

          Work to begin building Qatar F-15QA infrastructure for 2022

Multinacionalna vježba izvodi se svake godine u centru za obuku u Konji, u realnom borbenom okruženju kako bi se poboljšale sposobnosti nacionalnih i stranih elemenata, testirale nove taktike i tehnike, razvili zajedničko i kombinirano operativno djelovanje i maksimizirala efikasnost kroz povećanje uzajamne podrške između savezničkih snaga.

  Katarski Dassault Rafale na vojnoj vježbi Anadolijski orao u Turskoj (Foto: Twitter)

U ovogodišnjoj vojnoj vježbi sudjeluje dva azerbejdžanska MIG-29 i dva SU-25, četri borbena aviona Dassault Rafale katarskog ratnog zrakoplovstva, kao i pet pakistanskih borbenih aviona JF-17. Sa turske strane, sudjeluje 38 F-16, 1 KC-135 tanker za dopunu goriva u vazduhu, 1 Awacs E-7, bespilotna letjelica ANKA-S, kao i dvije fregate turske mornarice.

Sporazum o raspoređivanju letjelica katarskog ratnog zrakoplovstva u Turskoj

Načelnici generalštaba turske i katarske vojske potpisali su ovog mjeseca sporazum, prema kojem će Katar moći rasporediti do 36 aviona katarskog ratnog zrakoplovstva u Turskoj, kao i 250 članova osoblja. Radi se o sporazumu koji je objavljen u turskom službenom listu, na osnovu kojeg će katarsko ratno zrakoplovstvo moći koristiti turske vojne baze u svrhu obuke i održavanja aviona.

Kada je riječ o katarskom ratnom zrakoplovstvu, radi se o maloj ali vrlo efikasnoj i moćnoj sili, opremljenoj najmodernijim naoružanjem. Broj od 36 aviona može uključivati otprilike dvije eskadrile borbenih aviona poput Rafale ili dolazećih F-15QA i Eurofighter Typhoon, ili čak transportnih i aviona za dopunu goriva u vazduhu.

Zbog sudjelovanja u sukobima u Nagorno-Karabahu i Libiji, turska flota transportnih aviona je pod velikim opterećenjem zbog svakodnevnog korištenja. U sporazumu između Katara i Turske se stavlja poseban fokus na segment transportnih aviona, te je vrlo moguće da će katarski transportni avioni Boeing C-17 Globemaster koristiti u svrhu transporta prema Libiji ili drugim lokacijama.

 Katarski transportni avion C-17 Globemaster (Foto: Wikimedia)

Katar također nabavlja i dva tankera za dopunu goriva u vazduhu Airbus A330 MRTT, koji će također biti vjerovatno raspoređeni u Turskoj, što će značajno ojačati sposobnosti izvođenja zračnih operacija širom Bliskog istoka, Kavkaza, Sjeverne Afrike, Balkana i Mediterana.

Radi se o dugoročnom i strateškom sporazumu između država, te se može pretpostaviti kako će ubuduće avioni katarskog ratnog zrakoplovstva biti dugoročno raspoređeni u Turskoj, ovisno o potrebama.

Sve u svemu dolazi do ozbiljne integracije između zračnih snaga Katara i turske vojske, te se po pitanju Libije i drugih regija može očekivati ozbiljna vojna saradnja između dvije države. NOVA-ZORA