KARAMATIĆ OTVORENO PRIJETI: “U narednih nekoliko dana ćemo odrediti pravac. Hoćemo li svoj dio zvati Herceg-Bosna ili nešto drugačije?”


“Vrijeme je bilo davno, a nakon ovih pregovora, smatram da među političkim predstavnicima hrvatskog naroda ne postoji zabluda da se Federacija i BiH mogu dalje graditi i razvijati s bošnjačkim političarima”, rekao je Karamatić.

Predsjednik HSS-a Mario Karamatić u razgovoru za faktormagazin.ba otkrio je svoje planove nakon propalih pregovora o reformi izbornog zakonodavstva.

“Pregovori su propali kako sam očekivao, barem što se mene tiče. Teško je pregovarati s nekim ko se ne želi dogovoriti kao što je to bio slučaj ovdje. Uvjeren sam da su bošnjački pregovarači, a mi smo pristali na političko samoubojstvo smanjenjem Dom naroda Još jedan dobar ustupak i tako u nedogled.Ono što je dobro u cijeloj ovoj priči je da je ubrzan proces preustroja BiH iz nefunkcionalnog međunarodnog protektorata u funkcionalnu državu.i mislim kako im je postalo jasno da BiH može funkcioniraju samo kao zajednica triju republika, koliko god pokušavali iz političkog Sarajeva objasniti kako bi to bila nova etnička podjela u zemlji koja je etnički podijeljena na razini lokalnih zajednica, a kamoli viših organa uprave”, rekao je Karamatić.

“Da su velike sile, koje već 30 godina manje-više prikriveno odlučuju o sudbini svih naroda u BiH, željele da BiH bude funkcionalna država, to bi bilo davno.

Uostalom, vjeruje li još netko u našim krajevima da sami odlučujemo o svojoj sudbini? Predstavnici velikih sila poručili su da će izbora biti, bez obzira što nema uvjeta za njihovo organiziranje, prvenstveno zato što proračun nije donesen i nema financijskih sredstava za tu namjenu. Izbore ne može platiti OESS ili bilo koja druga institucija, osim što se ta sredstva doniraju u proračun, a ne mogu se donirati namjerno itd. Bez obzira na to što su iz Ustavnog suda BiH izbrisani neki članovi Izbornog zakona, bez obzira što se ne mogu zakonski osigurati sredstva, osim za usvajanje proračuna, vjerujem da će izbori biti održani, jer oba stranca i političko Sarajevo su nebrojeno puta već dokazali da im zakoni u BiH ništa ne znače ako im ne idu u prilog. Jedan jasan primjer je proglašenje 5 trećina od 17 od strane Visokog predstavnika. Osim što je visoki predstavnik iznad državnog parlamenta, iznad Predsjedništva, ali to što je iznad osnovnih matematičkih postulata je ipak malo previše.”

Potom je upitan “je li vrijeme da četiri kantona, u kojima su Hrvati većina, poduzmu daljnje korake i koji.

Vrijeme je davno prošlo, a nakon ovih pregovora smatram da među političkim predstavnicima hrvatskog naroda nema zablude da se Federacija i BiH mogu dalje graditi i razvijati uz bošnjačke političare.Obvezujući zaključak s izvanredne sjednice HNS-a prije kraja ovih pregovora glasi: Ako se proces dekonstitucije hrvatskog naroda nastavi, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novo institucionalno i teritorijalno uređenje BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije.

Proces dekonstitucije očito je nastavljen, odgovor na to bit će nakon zaključka HNS-a. Da li ćemo nakon teritorijalnog preustroja Federacije svoj dio zvati Herceg-Bosna ili nešto drugačije, najmanje je važno.”

Integralni intervju možete pročitati OVDJE .

(SB)