Kandić: Presudom smo bliži potpunijoj istini o odgovornosti Srbije - BH Vijesti

Kandić: Presudom smo bliži potpunijoj istini o odgovornosti Srbije

Prvostepenom presudom su Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i Franko Simatović, komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na po 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu. Oslobođeni su krivice za sve druge zločine u općinama u BiH i Hrvatskoj.

Kandić je kazala da je sud, utvrđujući da je izvršavanje progona, ubistava, deportacija i prisilnog premeštanja u Bosanskom Šamcu bilo organizovano, glavnu odgovornost pripisao Službi državne bezbednosti Srbije, piše Slobodna Evropa.

– Sada nema izgovora da se Slobodan Milošević ne nalazi na listi među učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata i da su Stanišić i Simatović doprinijeli ostvarenju ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata – stvaranju homogenih srpskih teritorija bez stanovništva koje pripada nekim drugim nacionalnim grupama – rekla je Kandić za RSE.

– Sa ovim činjenicama smo bliže toj jednoj potpunijoj istini i tome šta se događalo i u Bjeljini, Zvorniku, Sanskom Mostu i Doboju, a posebno u Bosanskom Šamcu – dodala je Kandić.