KANADA: Srušene statue kraljica Viktorije i Elizabete Druge u Kanadi…

Grobovi su pronađeni ispod škole misije St. Eugene's, kojom je Katolička crkva upravljala od 1912. do početka sedamdesetih godina.

Grupa ljudi okupila se ispred zgrade parlamenta u Winnipegu, glavnom gradu kanadske pokrajine Manitobe, i srušila statuu kraljice Viktorije na dan obilježavanja Dana Kanade, koji je nacionalni praznik, prenosi “Guardian”.

Noseći narandžaste košulje u čast djece domorodačkih naroda, koja su poslata u zloglasne internate u zemlji, članovi grupe ostavili su na statui i njenom postolju crvene otiske ruku i znak s natpisom: “Jednom smo bili djeca. Vratite ih kući.”

Tokom tog događaja, srušena je i manja statua kraljice Elizabete Druge.

Obje kraljice smatraju se predstavnicima kolonijalne historije te zemlje, prenosi “Guardian”.

Stotine neobilježenih grobova djece

Kanadska domorodačka zajednica objavila je u četvrtak da su ispod još jednog bivšeg internata, trećeg po redu, pronađeni neoznačeni grobovi, njih ukupno 182.

Grobovi su pronađeni ispod škole misije St. Eugene's, kojom je Katolička crkva upravljala od 1912. do početka sedamdesetih godina.

Ovi posmrtni ostaci otkriveni su nakon što je više stotina neobilježenih grobova, u kojima se vjeruje da se nalaze posmrtni ostaci djece autohtonih naroda, pronađeno na mjestu gdje su se nalazila dva nekadašnja internata u Kanadi, nakon čega su mnogi pripadnici Prvih naroda, kanadskih domorodačkih plemena, pozvali da se obustave proslave Dana Kanade.

Krajem maja, u Kanadi su pronađeni ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, zakopani na mjestu nekadašnjeg internata za domorodačku djecu. Škola je zatvorena 1978, a ostaci djece pronađeni su uz pomoć posebnog radara.

Prije nekoliko dana, domorodačka zajednica objavila je otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mjestu nekadašnjeg internata, što je ponovo šokiralo Kanadu, razotkrivši djelić agonije koju su prolazila djeca autohtonog stanovništva u katoličkim školama.