Kakva je sudbina Prijedloga zakona o moru: HDZ će gledati interes Zagreba, a ne BiH, šta tek očekivati od Dodika - BH Vijesti

Kakva je sudbina Prijedloga zakona o moru: HDZ će gledati interes Zagreba, a ne BiH, šta tek očekivati od Dodika

Ovaj zakon je od ogromne važnosti za BiH jer bi se njim regulisala morska površina, podmorski i zračni prostor. Trenutno BiH nema slobodan pristup otvorenom moru, a osnovni uvjet za ostvarivanje ovog prava je zakon o moru, odnosno definisanje teritorijalnog mora.

Zakon o moru omogućava da se jasno definiše granica sa Hrvatskom na moru, kontrolisan bi bio saobraćaj, plovila, putnici… Ovako se to sve obavlja, kakvog li paradoksa, u Pločama. Također, bio bi jasno određen i zračni prostor iznad bh. mora, a koji koriste brojni avioni koji lete ka Dubrovniku.

Međutim, s obzirom na političke odnose u BiH prilično je neizvjesno hoće li ovaj zakon biti usvojen u Parlamentu BiH, bez obzira na to što je principe ovog zakonskog dokumenta podržala Komisija.

Kada se bude odlučivalo o zakonu, HDZ i njegov čelnik Dragan Čović svoj stav neće formirati na osnovu mišljenja stručnjaka. Čović će svoju pamet, kao i svih ovih godina, potražiti u Zagrebu. S druge strane, od SNSD-a može se očekivati da se ponaša “principijelno” baš kao u slučaju izgradnje Pelješkog mosta.

odsjećamo, u ljeto 2019. godine tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izgradnju Pelješkog mosta, čime je ugrožen izlaz BiH na otvoreno more, proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH?!

Dodik je tada od Narodne skupštine RS-a zatražio da dvotrećinskom većinom podrži njegov stav čime je odluka Predsjedništva BiH (Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali za pokretanje pravne borbe pred međunarodnim institucijama protiv izgradnje mosta) automatski postala nevažeća.

Učinio je Dodik to prije svega zato što je BiH sa Hrvatskom ušla u projekat izgradnje mosta kod Bosanske Gradiške, koji još nije zvanično pušten u saobraćaj, jer naši zapadni susjedi nisu završili svoj dio posla. To mu vjerovatno ne predstavlja veliki problem, jer je tako još jednom bio protiv države u kojoj živi.