Kako namiriti Srbiji ono što nije uspjela prigrabiti u ratovima devedesetih: SAD i EU osudili akciju vlasti na Kosovu


“Nedavni dopunski izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje za uključene općine. Takvo rješenje se može naći samo kroz pravi dijalog između svih ključnih aktera”. Međunarodna zajednica podržala je kosovske vlasti u provođenju izbora. Oni su tada rekli da bojkot nije odraz demokratije. No, nakon održanih izbora, predomislili su se i sada traže “održivo rješenje”.

U objavi se izražava i “snažno žaljene” zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, EULEX-a.

“EULEX-u mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat”.

Svi moraju poduzeti radnje kako bi deeskalirali napetu situaciju i odmah vratili smirenost. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije i očuvanje mira, a sigurnost na terenu treba biti prioritet.

Kao što EU dosledno navodi, nedavni dopunski izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje za uključene općine. Takvo rješenje se može naći samo kroz pravi dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz posredovanje EU”, saopćeno je.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu osudio je današnju akciju zvaničnih vlasti na sjeveru Kosova.

“SAD osuđuju tekuću akciju kosovskih vlasti koje za cilj imaju zaposijedanje zgrada općina na Sjeveru Kosova”, napisao je ambasador Jeffrey Houvenier na svom Twitter nalogu.

“Današnje nasilne mjere trebaju odmah biti obustavljene”, poručio je on.

Vlasti Kosova počele su operaciju uvođenja svojih načelnika u četiri općine sa većinski srpskim stanovništvom uz granicu sa Srbijom.

Kosovski Srbi su, po nalogu Beograda, istuplili iz institucija Kosova.

Oni su, potom, bojkotirali djelimične općinske izbore u ovom dijelu te države.

Obzirom da je većina Srba bojkotirala i izbore, pobijedili su albanski kandidati.

Srbi su se danas okupili ispred zgrada općina u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku nastojeći onemogućiti izabrane zvaničnike da preuzmu dužnost.

Intervenirala je policija Kosova. Mediji javljaju da je koristila suzavac i topovske udare, a čula se i paljba iz oružja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić munjevito je reagirao naredivši podizanje borbene gotovosti vojske i policijskih snaga na maksimum i njihov pokret prema granici Kosova.

Reagiarao je i senator Chris Murphy.

On je trenutno u posjeti Kosovu.

U objavi na Twitteru i on je napisao da kosovske vlasti “trebaju ovu provokaciju odmah prekinuti”

On je naveo da je prijatelj Kosova, da je u ponedjeljak imao susret s premijerom Kurtijem koji mu nije prenio da planira ovu akciju-

“Da, ove su općine dio Kosova i pod jurisdikcijom su Prištine. Tehnički gledano, ovi zvaničnici imaju pravo da uđu u institucije za koje su izabrani. Ali baš u ovom momentu, sa situacijom koja je na sjeveru nabijena tenzijama, radi se o namjernoj provokaciji i nepotrebnoj radnji”, poručio je Murphy.

Međunarodna zajednica podržala je kosovske vlasti u provođenju izbora. Oni su tada rekli da bojkot nije odraz demokratije.

No, nakon održanih izbora, predomislili su se i sada traže “održivo rješenje”. Za Srbe.