Kako je ruska vojska, druga armija svijeta, ispala smiješna u Ukrajini - BH Vijesti

Kako je ruska vojska, druga armija svijeta, ispala smiješna u Ukrajini


Bombardovanje bolnica, željezničkih stanica i stambenih zgrada, kao i masovna ubistva i pljačke u Buchi i Borodianki pokazali su svijetu pravo lice ruskog režima. Unatoč njihovim strahovima i uticaju ruskog novca i izvoza energije, mnoge su zemlje pokrenule sankcije protiv ruske ekonomije, poduprle milione ukrajinskih izbjeglica i dale oružje vojsci

D.H.


Prije tačno dva mjeseca Rusija je napala Ukrajinu. Putinova je vojska imala za cilj brzo slomiti lokalni otpor, zauzeti ključne gradove i postaviti marionetsku vladu u Kijevu. Invaziji je prethodio dug govor Vladimira Putina u kojem je doveo u pitanje samo postojanje ukrajinskog naroda i države. Mnogi su očekivali da će Kijev pasti za nekoliko dana.

Ipak, 59 dana kasnije, Rusija nije ostvarila značajniju vojnu pobjedu, osim što je zauzela Herson, unatoč svojoj tehničkoj nadmoći. Njezine snage morale su napustiti sjever zemlje pod prijetnjom poraza. Kremlj je imao problema s mobilizacijom dovoljno vojnika za probijanje ukrajinske obrane na istoku. Opterećena logističkim i koordinacijskim problemima, “druga najjača vojska na svijetu” postala je smiješna nakon što su stotine tenkova ostali bez goriva ili su otkazali i odvukli su ih ukrajinski farmeri na svojim traktorima.

Bombardovanje bolnica, željezničkih stanica i stambenih zgrada, kao i masovna ubistva i pljačke u Buchi i Borodianki pokazali su svijetu pravo lice ruskog režima. Unatoč njihovim strahovima i uticaju ruskog novca i izvoza energije, mnoge su zemlje pokrenule sankcije protiv ruske ekonomije, poduprle milione ukrajinskih izbjeglica i dale oružje vojsci.

 

Međutim, žestoki otpor ukrajinske vojske i naroda je ono što je promijenilo izglede u ovoj naizgled jednostranoj bitci. Ukrajinska vojska je pokazala da mu je osam godina obuzdavanja ruskih i proruskih snaga u Donbasu dalo veliko iskustvo. Nova generacija oficira, daleko od starog sovjetskog korpusa, preuzela je zapovjedništvo.

Ukrajinska vojska gađala je ruske kolone preciznom artiljerijskom vatrom, potpomognutom bespilotnim letjelicama, koje je opskrbila Turska i putem dobrovoljnih inicijativa. Protivtenkovske i protivzračne rakete, koje su uglavnom isporučili zapadni partneri, pomogle su uništiti stotine tenkova. Protivzračna odbrana i avijacija spriječili su Rusiju da dominira nebom. Ukrajinci su pobijedili u ključnim bitkama kod Kijeva i Mikoljeva, blokirali napredovanje prema Odesi i otjerali rusku mornaricu uništivši njihov crnomorski brod.

Dok je više od 10 miliona Ukrajinaca moralo bježati od ruskih bombi, umjesto da im oslabi duh, ruski teror potaknuo je njihovu odlučnost u borbi. Kao što se uvijek događa u vrijeme opasnosti, obično pomalo nepovezani Ukrajinci udružili su se kako bi istisnuli spori i birokratski državni stroj. Pojedinci i firme, univerziteti i bolnice pokrenuli su brojne inicijative kako bi novoprimljenim vojnicima osigurali potrebnu opremu. Također su našli dostojnog vođu u predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji je odbio pobjeći iz zemlje unatoč prijetnjama vlastitoj sigurnosti.

Ukrajinski “David” pokazao se puno jačim od očekivanog, uvelike je odbio rusko napredovanje i iznenadio kako vanjske promatrače, tako i donekle i same Ukrajince. Međutim, pred njom je možda dug i bolan put prije nego što porazi ruskog “Golijata”, a ishod ovog rata još uvijek je uglavnom nejasan.

 

Rusija je započela drugu fazu svoje invazije s ciljem osvajanja cijelog Donbasa, ali i južne Ukrajine, kako bi zauzela velik dio ukrajinskog teritorija i uništila njenu ekonomiju zatvaranjem izlaza na more. Ruska vojska se i dalje oslanja na veći broj komada artiljerije, avijacije, brodova i projektila. Unatoč sankcijama, i dalje svaki dan prima gotovo milijardu eura od zapadnih zemalja za svoju naftu i plin. To je velika država sa 140 miliona stanovnika. Što je još važnije, njihov vođa očito je pakleno sklon nečemu što se čini pokušajem obnove Ruskog carstva i osvete zbog hladnoratovskog poraza.

Putin tjera svoje trupe, mnoge iscrpljene i iscrpljene, da napadnu na istoku. Oslanjajući se na imidž moćnika koji je izgradio tijekom godina, Putin svojim pristašama treba pokazati barem neku pobjedu. Ruske snage pokušavaju opkoliti ukrajinske snage u Donbasu, potiskujući se južno od Iziuma i sjeverno od Mariupola. Ruska artiljerijska vatra tjera Ukrajince na polagano povlačenje u nekim područjima. Rusija je takođe pokazala da je Odesa ostala na nišanu izvodeći raketni napad na grad i ubivši šest ljudi dok su slavili pravoslavnu Veliku subotu.

Putin osjeća potrebu da djeluje brzo, budući da zapadni partneri Ukrajine konačno počinju davati oružje koje joj je potrebno da porazi neprijatelja. Stiže modernija artiljerija i dronovi. Ukrajina sada ima više ratnih letjelica nego prije nekoliko sedmica.

Iako bi Rusija mogla nastaviti napadati ukrajinske gradove još dugo vremena, mnogo će ovisiti o svjetskoj podršci ukrajinskoj ekonomiji i njezinoj vojsci, budući da su njezini vlastiti resursi pretrpjeli ogroman udarac. Ostaju komplicirana pitanja o budućnosti Donbasa i Krima, mogućim reparacijama i budućem suživotu sa susjednom državom koja toliko mrzi Ukrajinu. Za sada je glavni fokus na odbijanju ruskog napada, oslobađanju okupiranih teritorija i minimiziranju ljudskih gubitaka.

STAV