Kako je Grlić-Radman doživio debakl i u Makedoniji


Nedžma Džananović pozvala šefa diplomatije Hrvatske da konačno pročita presudu Sejdić-Finci.

Prvi, nadati se ne i posljednji, Prespa Forum Dialogue pod naslovom „Western Balkans: The Missing Puzzle for Completing Europe“ (Zapadni Balkan: Dio koji nedostaje za upotpunjavanje Evrope“), s dodatnim podnaslovom „Most za zajedničku budućnost“, vrlo je ambiciozan projekat ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija.  Zamišljen je kao platforma koju će moći koristiti države regiona, lideri, nevladine organizacije i građani kako bi izgradili dugoročne veze i osnažili partnerstva, te promovirati dobrosusjedske odnose i otvorene razgovore o bilateralnim pitanjima. Naziv i koncept u velikoj su mjeri inspirirani Prespanskim sporazumom na osnovu kojeg su Grčka i Sjeverna Makedonija riješile višedecenijski spor oko imena.

Učesnicima skupa pružena je mogućnost da u otvorenim diskusijama, procjenama i prijedlozima i lično doprinesu jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana, prošire i intenziviraju regionalnu saradnju, te da projiciraju drugačiji imidž regiona kako u eurounijskom, tako i u širem međunarodnom kontekstu. Lista učesnika impresivan je niz uglavnom jako poznatih imena diplomatskog, političkog i javnog života u regionu, i šire. Među tim imenima nalaze se i Matthew A. Palmer, Mejlinda Bregu, Emir Đikić, Tanja Fajon, Teuta Arifi, Tim Judah, Edward P. Joseph, Marija Pejčinović Burić, Miroslav Lajčak…neki od aktuelnih ministara vanjskih poslova i njihovih zamjenika, neki od bivših premijera i ministara, ne samo iz regiona. I to samo u prvom danu konferencije. Za danas (petak) su još najavljeni i Zoran Zaev, Alexis Tzipras, Talat Xhaferi, Federica Mogherini, Johanes Hahn.. Uz domaćina Stevu Pendarovskog i predsjednici Milo Đukanović, Borut Pahor, premijeri Ana Brnabić, Albin Kurti, Edi Rama, čak i diplomatski uspavani Zoran Tegeltija.

Na dan kada je prije 8 godina Hrvatska postala članica EU, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ležerno je prešao preko te, njemu, očito, ne toliko važne činjenice. Spomenuo je nastupajuće predsjedavanje Slovenije Vijećem EU i posvetio se svojoj omiljenoj temi – Bosni i Hercegovini.

No, to što mu je ta tema omiljena, ne znači nužno da je upoznat sa svim činjenicama.

Šta više.

Na njegovu diplomatski neprimjerenu izjavu reagirala prof. dr. Nedžma Džananović, profesorica s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, jedna od učesnica PFD, vrlo duhovitom i diplomatski ubitačnom šalom, iskoristivši činjenicu da je na panelu prethodno govorila bivša šefica hrvatske diplomatije, Marija Pejčinović Burić, sada generalna sekretarka Vijeća Evrope.

Šta je potrebno da jedan hrvatski ministar vanjskih poslova uradi, da shvati poentu i sadržaj presude Sejdić-Finci? Da postane generalni sekretar Vijeća Evrope, rekla je Džananović.

U nastavku intervencije, prof. Džananović ministra Radmana je zamolila da konačno pročita tekst presude i posebno obrati pažnju na činjenicu da ona nalaže eliminaciju diskriminacije, a ne njeno produbljivanje. Kao uostalom i sve povezane presude iz grupe Sejdić-Finci. Također, obzirom da se radilo o panelu posvećenom značaju diplomatije u pozitivnim političkim procesima u regionu, pitala je ministra Radmana kako je moguće da Hrvatska istrajava na međunarodnopravno neprihvatljivom konceptu i nečemu što je međunarodnopravna obaveza BiH prema Vijeću Evrope i Evropskom sudu za ljudska prava. Da li je to posebna politika, samo za BiH koju je hrvatski predsjednik Milanović opisao kao „prvo sapun, pa onda parfem“, upitala je Džananović.

U vrlo konfuznom odgovoru, vidno dekoncentrirani ministar Radman je spomenuo i referendum iz 1991. godine, i svoje dvojno državljanstvo, te ponovio svoje (skromno) razumijevanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Tim Judah, koji je moderirao sesiju, na osnovu ministrovog odgovora, postavio je i dodatno pitanje – da li to znači da Hrvatska podržava treći entitet u BiH.

Dok se ministar Radman borio sam sa sobom i svojim stavovima, Burić-Pejčinović diskretno je napustila salu.

Sudeći po saopćenju koje je MVP RH izdao o današnjem govoru ministra Radmana, mogao bi se steći dojam da je ministar uspješno obavio posao ambasadora Dragana Čovića.

Tok događaja u sali je, međutim, bio sasvim drugačiji, kao i dojam koji je ministar Radman ostavio među zvanicama. politicki