Kakav je ishod američkog rata protiv terorizma 20 godina nakon ”11. septembra”


Arapska stranica http://arabic.people.com.cn objavila je tekst ili izvještaj pod naslovom: Kakav je ishod američkog rata protiv terorizma 20 godina nakon događaja 11. septembra?

Njihov izvještaj objavljujemo u cijelosti: 

”11. septembra tekuće godine obilježena je 20. godišnjica događaja, odnosno terorističkog napada “11. septembar” 2001. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi avion srušio se u zgradu Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku u 8:46, 11. septembra 2001.

Nakon ovog katastrofalnog događaja, Sjedinjene Države pokrenule su globalni rat protiv terorizma pod zastavom “antiterorizma”. U posljednjih dvadeset godina, Sjedinjene Američke Države izvele su vojne operacije u Afganistanu i drugim državama, uzrokujući ogromne gubitke života i imovine, te strašne humanitarne katastrofe.

Dvadeset godina nakon napada 11. septembra, američka vojska je žurno napustila Afganistan, ostavljajući za sobom ratom razorenu zemlju.

Težak ratni račun 

Trajanje: 20 godina

Cijena: Oko 8 triliona američkih dolara

Žrtve: oko 900.000 ljudi

Izvještaj koji je objavio projekat ”Cost of War” na Univerzitetu ”Brown” navodi da je 20-godišnji rat nakon događaja “11. septembra” koštao SAD oko 8 triliona američkih dolara i doveo do smrti više od 900.000 ljudi.

Rijeke krvi

Afganistanski rat

Mrtvi i ranjeni: Više od 30.000 civila je poginulo, a više od 60.000 je ranjeno.

Izbjeglice: 11 miliona izbjeglica.

Ekonomski gubici: više od 60 miliona američkih dolara dnevno.

Rat u Iraku

Mrtvi i ranjeni: Ubijeno je od 200 do 250 hiljada civila, uključujući više od 16 hiljada civila koji su ubijeni direktno od metaka američke vojske.

Izbjeglice: 3,25 miliona izbjeglica

Šteta: Američka vojska ozbiljno je povrijedila međunarodne humanitarne principe i prouzrokovala mnoge slučajeve mučenja zatvorenika. Koalicijske snage predvođene SAD-om također su koristile veliki broj bombi sa osiromašenim uranijumom, kasetnih bombi i bombi s bijelim fosforom u Iraku, te nisu poduzele nikakve mjere da minimiziraju civilne štete.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, u Iraku još uvijek ima oko 25 miliona nagaznih mina i drugih eksplozivnih naprava koje je potrebno očistiti.

Rat u Siriji

Mrtvi i ranjeni: Između 2016. i 2019. godine, 33.584 sirijska civila ubijena su od posljedica rata. Među njima, 3.833 osobe poginule su u bombardovanju koalicijskih snaga predvođenih SAD-om, od čega polovica žena i djece.

Izbjeglice: Oko 15.000 ljekara (skoro polovica od ukupnog broja ljekara u zemlji) napustilo je svoju domovinu, Siriju. 6,5 miliona civila je interno raseljeno, a broj izbjeglica dostigao je 5 miliona.

Šteta: Prema istraživanju koje je u aprilu 2020. godine, proveo Svjetski program za hranu, oko trećina Sirijaca nema dovoljno hrane, a 87% njih nema nikakve ušteđevine.

Ostaci rata

Rat je direktno doveo do humanitarnih katastrofa u dotičnim zemljama, uključujući žrtve, uništavanje objekata i stagnaciju proizvodnje, te uzrokujući veliki broj nevinih civilnih žrtava.

Rat je donio niz složenih društvenih problema, uključujući izbjeglice, socijalne nemire, ekološke krize, psihološke traume i druge štete.

Rat koji su pokrenule Sjedinjene Američke Države također je proizveo ozbiljnu štetu zemljama koje nisu bile uključene u rat.

Naprimjer, tokom rata u Afganistanu, borbeni avioni i bespilotne letjelice često su bacali bombe na obližnja pakistanska sela dok su progonili teroriste, uzrokujući smrt mnogih nedužnih ljudi, pa čak ni kolone svadbenih auta i pakistanski graničari nisu pošteđeni tih napada.

I same Sjedinjene Američke Države postale su žrtva vlastitih ratova i okupacije tuđih zemalja. Naprimjer, od 103.788 američkih vojnika koji su se borili u ratu od 2001. do 2005. u Iraku i Afganistanu i vratili se u Ameriku, otprilike trećini je dijagnosticirana mentalna ili psihička bolest, a 56% njih imalo je više od jedne bolesti.

Prije dvadeset godina, Sjedinjene Američke Države pokrenule su rat protiv Afganistana pod izgovorom da se “bore protiv terorizma” i pomognu afganistanskom narodu da izgradi bolji život. No, ništa od toga se nije desilo, niti su porazili terorizam, niti su obnovili zemlju.

Dvadeset godina koje je američka vojska provela u Afganistanu pokazuje da vojna intervencija u drugim zemljama i nametanje američke ideologije i vrijednosti drugima neće pomoći u rješavanju problema, a kraj će biti u znaku neuspjeha i poraza.