KAD TI TUĐIN SUDBU KROJI: Diplomatija na kozliću, politika na bingo koaliciji, ljudska prava na Dodiku, a Bosna i Bošnjaci na dobošu


I nisam siguran hoće li Bošnjaci, oni koji ovu državu žele kakva je 1. marta 1992. godine izabrana, imati priliku političkim koracima ispraviti zlodjelo međunarodno kreirane prevare u liku i nedjelu osmorke, šestorke, trojke iliti Pokreta za državu. Poruka „maknut ćemo SDA“ bila je zapravo sada i očigledno maska za micanje Bošnjaka. Ne mogu reći da su to zaslužili, ali da su alarmi za buđenje sada glasniji, to je valjda jasno. Naša stranka vodila je politiku potpunog satjerivanja Bošnjaka. A ništa drugačije Bošnjacima nije uradio ni NIP. Ponovit će im se i Nermin Nikšić, čiji su mandat prošli put građani Federacije, uglavnom Bošnjaci, obilježili paljenjem institucija, jer im je voda došla do grla. Trojka je svoj zadatak obavila, ostalo će Dodik i Čović, oni znaju i šta hoće i kako će

Rasim Belko

Historijski. Epitet je to koji se najčešće čuo oko Općih izbora 2022. godine. I bili su. Pod patronatom međunarodne zajednice nametnuta je Schmidtova odluka, ali i kreiran plan budućeg političkog mozaika u Bosni i Hercegovini.

Danas smo dobili konačne konture tog historijskog izbora naroda i građana Bosne i Hercegovine i malo je zadovoljnih. Najmanje među onima koji su izbore učinili historijskim svojim glasovima. Sve je manje zadovoljnih i među političkim faktorima, koji naivno misle da sada kad nema SDA bit će dovoljno mjesta da svi krokodili u barici dobiju svoj plijen.

Američki studenti i igrači zavladaše Bosnom i Hercegovinom ili su na pragu da zavladaju. Ali američkih demokratskih pravila ni na vidiku, ona su bliža afričkim pravilima. Američki studenti, iako su na sceni deceniju ili više, postadoše perjanice promjena i motor novih političkih snaga. Njihovo grupisanje dobilo je nagradu u vidu šarene prednovogodišnje laže poznate kao status kandidata za članstvo u EU.

Koliko su mu se obradovali američki studenti bili su i previše dobre volje s premalo mudrosti prvo isporučiše institucije u manjem entitetu i na nivou države Miloradu Dodiku. Partneru za novo doba. A partner je 9. januara 1992. godine kreirao srpsku republiku BiH i od tada je na Karadžićevom putu podjele BiH. Drugi partner je „nositelj evropskih vrijednosti“, koji je nekada upravljao logorima, danas hoće da logoruje u Predsjedništvu BiH pa i nakon segregacijskih Schmidtovih odluka traži dodatni paket. Da segregacija bude potpuna.

U Sarajevu nisu pobijedili ali su na američkim kartama grupisanjem postali moćni oni koji zdušno uzimaju bošnjačke glasove, ali se ne stide bošnjaštva, jer Bošnjaci nisu. I nije problem. Nisam ni ja, Bosanac sam. Ali ja nisam mimo ustavnih pravila o Vijeću ministara BiH uzeo poziciju Bošnjaka i natjerao partnere da Bošnjake isporuče na dobru volju Miloradu Dodiku. A kada sudbina Bošnjaka ovisi o Dodiku i sličnima ona završava kako su završili svi u bijelim poljima nišana u Potočarima, Prijedoru, Foči, Sarajevu…

Znam, reći će vam ovi što se još zbrajaju da ne treba o prošlosti, da treba graditi neku novu priču o budućnosti, blagom i tolerantnom narativu. Ali oni su već i dokazano politički idioti, željni isključivo pozicija i ostvarivanja interesa, pa ih zato Dodik, a uskoro će i Čović provesti žedne preko vode.

I tako će u novom narativu i Vijeću ministara BiH saobraćajem upravljati ekonomista iz reda ostalih Edin Forto. Iz trojke, osmorke, šestorke će reći da će Bošnajci imati tri ministra kako to Ustav nalaže, ali to je samo prst u oko Bošnjacima i ruganje zdravom razumu.

Ljudskim pravima, zahvaljujući projektovanoj politici sarajevske trojke upravljat će kadar Milorada Dodika, formalno iz stranke Zelenih i još formalnije Bošnjak Sevlid Hurtić. I sve legitimno i legalno dok ne dođe do krucijalnih odluka. A one će se ticati državne imovine i energetskih projekata separatiste na čelu SNSD-a. A onda će Bošnjak Hurtić pokazati ostalom Forti i Bošnjacima Elmedinu Konakoviću i Nerminu Nikšiću kakav su posao odradili. Sve će biti po Ustavu i pravilima, ali ništa isto biti neće. Bit će to konačni kraj najozbiljnije postratne podvale Bošnjacima u projektima Pokret za državu i osmorka. I bit će to prilično bolan način za shvatanje Bošnjacima koji su glasali za nove politike starih prevaranata. Izbori u oktobru 2022. godine ispostavit će se historijskim. Vjerovatno i sudbonosnim.

I nisam siguran hoće li Bošnjaci, oni koji ovu državu žele kakva je 1. marta 1992. godine izabrana, imati priliku političkim koracima ispraviti zlodjelo međunarodno kreirane prevare u liku i nedjelu osmorke, šestorke, trojke iliti Pokreta za državu.

Jer, poruka „maknut ćemo SDA“ bila je zapravo sada i očigledno maska za micanje Bošnjaka. Ne mogu reći da su to zaslužili, ali da su alarmi za buđenje sada glasniji, to je valjda jasno.

A trebali su biti budniji i ranije, jer otkako se pojavila, Naša stranka vodila je politiku potpunog satjerivanja Bošnjaka. A ništa drugačije Bošnjacima nije uradio ni NIP, koji je sredstva Kantona Sarajevo rasipao širom BiH i van zemlje. A sve kako bi malo popravio rezultat, a njegov predsjednik Elmedin Konaković konačno dograbio državne visine. I sada će Bošnjaci imati šefa diplomatije koji je učio o pravilnom istezanju i preskakanju kozlića, a o diplomatiji će znati ono što mu kažu nalogodavci iz međunarodne zajednice. Izvjesno je da će se Bošnjacima ponoviti Zlatko Lagumdžija, samo u mnogo nepismenijoj varijanti.

Ponovit će im se i Nermin Nikšić, čiji su mandat prošli put građani Federacije, uglavnom Bošnjaci, obilježili paljenjem institucija, jer im je voda došla do grla.

Kako će se završiti ovaj put ne znam, ali stranputica na koju su se Bošnjaci, pa i u dobroj mjeri Bosanci, doveli je ozbiljnog karaktera. Uže spasa sve je kraće i sve tanje.

„Ne pristajati na postavljanje onih kadrova koji su već dokazali svoje antidržavno djelovanje“, napisa nedavno na ovim stranicama akademik Esad Duraković. No, njegove riječi ne pročitaše oni koji su ih čitati morali.

Ne znadoše ili ne htjedoše, sasvim svejedno. Oni su svoj zadatak obavili, ostalo će Dodik i Čović, oni znaju i šta hoće i kako će! NAP