Jung je smatrao da niko ne može uništiti muško dijete kako to majka može: EVO KAKO, SLAŽETE LI SE?

Psihologija muškog djeteta prema Jungu je jednostavna: “Ako majka ne osjeća emocionalnu povezanost sa mužem, ona to traži u sinu”

Psiholozi često navode kako je odgojiti muško dIJete najteži proces. Međutim, u današnjem svijetu teško je izvesti na pravi put i muško i žensko dijete – podjednako.

A što se tiče vaspitanja muške djece, Jung je smatrao da vaspitanje koje ne odgovara pravilnom razvoju djeteta može dovesti do formiranja takozvanog kompleksa “muškarac-dete”.

Na primjer, ako otac majci ne pruža emocionalnu podršku i pažnju, ona ih može početi tražiti u djetetu, stvarajući tako dublju vezu nego što je potrebno. Dakle, majka može postati previše brižna i svojom pažnjom “zagušiti” sina, vezajući ga za sebe i onemogućavajući da se on reši osećanja zavisnosti od nje.

Kao dijete tako kompulzivne majke, jednostavno ne možete da živite sami. Stalno će ispravljati sve vaše greške i donositi sve važne životne odluke za vas sve dok joj to dopuštate. Knjiga Moderna Jungova Klinička praksa kaže:

“I evo čovjeka koji stoji ispred vas, živi u prošlosti i pokušava da pobjegne iz ovog hladnog i surovog svIJeta, koji ne može da razumije. Njegova majka je često pored njega, ne pokazujući ni najmanju zabrinutost zbog činjenice da je njen sin trebalo da odraste kao muškarac, i ne čini ništa da mu pomogne da odraste i zasnuje svoju porodicu.

Svjedok ste neke vrste zavjere između majke i sina i vidite kako njih dvoje pomažu jedni drugima da prevare stvarni život.

On čini samo niz malih pokušaja da se oslobodi, jer su njegova inicijativa i izdržljivost paralizovani tajnim sjećanjem da se mir i sreća mogu dobiti samo od majke… To nameće određene zahtjeve čovjekovoj muškosti, njegovoj revnosti i, iznad svega, njegova hrabrost i odlučnost da sve stavi na kocku. Da bi to uradio, biće mu potrebna podrška izdajničkog Erosa, koji je u stanju da zaboravi majku i preživi prekid s prvom ljubavlju svog života”.

Ta misao je vrlo duboka i nekima se njeno postojanje može učiniti nerealnim, ali poenta je u tome da majke koje podižu, izdržavanu djecu sve to rade svjesno, priznale to ili ne.

Njihovi sinovi nisu u stanju da pronađu pravu sreću izvan majčinog krila, jer ih majke ometaju na svaki mogući način. Sam majčin kompleks, kada se detaljno ispita, prilično je šokantan.

Neki muškarci zaista nisu u stanju da postignu psihološku zrelost zbog nedostatka oca i onoga što im je potrebno od njega. Ali za uspješan i samostalan život takvi muškarci treba da se riješe zavisnosti koju njihova majka osjeća prema njima.

(Izvor: Uspesna zena)