Joseph: Vučić koristi jezik kojim su Srbi opravdavali etničko čišćenje u BiH


Predavač na vašingtonskom Univerzitetu John Hopkins, Edward P. Joseph za RSE ocjenjuje da sa tehničke tačke gledišta – Kosovo i Srbija mogu brzo da postignu dogovor o pitanjima registracija.

Iako nije želio da komentariše kako bi mogao da izgleda sporazum dvije zemlje, rekao je da je uvjeren da je na sastanku 18. avgusta iznijeto mnogo prijedloga.

“Ovo pitanje je u potpunosti rješivo i u to ne treba sumnjati. Pitanje automobilskih tablica je već duže vrijeme na dnevnom redu, tako da se rješenje može naći, uz dobru volju obje strane”, ističe Joseph.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell rekao je na pres-konferenciji da će se pregovori nastaviti, iako dogovor nije postignut. Upitan ko bi mogao da se suoči sa većim pritiskom na predstojećim pregovorima, Joseph kaže da će sve zavisiti od prijedloga.

“Ako je jedna strana dala konstruktivan prijedlog, a druga nije odgovorila, onda će ova druga biti pod većim pritiskom – i to s pravom. Uz dobru volju Srbije da živi sa Kosovom kao susjedom, i uz dobru volju Kosova da živi sa Srbijom kao susjedom, ovo pitanje može da se riješi. Tu nema sumnje”, riječi su Josepha.

On je ponovio izjave američkog ambasadora na Kosovu Jeffrey Hovenier da je korak Kosova da primjeni odluke o srpskim registarskim tablicama i dokumentima u skladu sa briselskim sporazumima.

“Mogu da kažem da je američki ambasador na Kosovu rekao da je stav Kosova o dokumentima podržan i da je u skladu sa onim što je postignuto u Briselu prije izvjesnog vremena”, navodi predavač na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins.

Iako Joseph ovo pitanje vidi kao brzo riješeno, on ističe retoriku koju su posljednjih dana koristili lideri Kosova i Srbije.

“Retorika predsjednika Vučića o likvidaciji Srba je iznad svakog prihvatljivog nivoa. Takav jezik je korišten u vrijeme rata, posebno u Bosni i Hercegovini, njime su Srbi opravdavali etničko čišćenje. Sa druge strane, na Kosovu opozicija kritikuje premijera Kurtija da tako nešto radi. Ali postavlja se pitanje – da li neko u Srbiji kritikuje Vučića zbog jezika kojim se služi?”, pita Joseph.

Prema njegovim riječima, stranke će moći da iskoriste podjele koje već postoje prijee nego što se pozicioniraju na određene teme.

(Vijesti.ba)