Joseph: Biden opet treba Balkanu, Srbija destabilizira region


Administracija predsjednika Bidena mora se jače politički angažirati na Balkanu jer EU nema koherentnu politiku prema Zapadnom Balkanu, smatra Joseph.

Proces pridruživanja Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji, u kojem se Bugarska pokazuje odlučujućom kočnicom, oživio je pozive za veću uključenost Sjedinjenih Država na Balkanu.

– Znamo da je upravo Biden 1990-ih godina govorio da je angažman u američkom interesu, s obzirom na podjele u EU, da je on poticao Clintonovu administraciju da se angažira upravo zbog te podijeljenosti u EU.

Sada je ponovo potreban Biden, kao predsjednik, da uključi SAD – ne u vojnom smislu – nego politički, jer EU ne uspijeva razviti jedinstvenu politiku i pristup Bugarskoj, koji bi očito trebao uključiti i izvjestan pritisak – kaže za Glas Amerike (VOA) Edward Joseph, profesor na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins.

Prema njegovim riječima, Washington se treba pridružiti Briselu i sa ključnim političkim centrima Berlinom, Parizom i drugima izvršiti potreban pritisak. Važno je da se razvije jednaka dinamika kakva je stvorena između Kosova i Srbije.

Potezi Bugarske, smatra Joseph, pridonose širenju utjecaja Rusije i Kine na Balkanu. A angažman Amerike to bi mogao promijeniti.

– Prvo i osnovno, izbjeglo bi se održavanje Balkana u izvjesnom zaboravljenom prostoru koji otvara vrata Rusiji i Kini, što je demoralizirajuće za građane Sjeverne Makedonije, ali i Albanije, pruža Srbiji opravdanje da ostvari strateško partnerstvo sa Kinom i Rusijom, destabilizira Crnu Goru i Kosovo, odražava se i na dinamiku u BiH, držeći stalno otvorenu opciju RS-a, pa čak i ponovo otvara neka pitanja za Hrvatsku – ističe Joseph.

Potcrtava da EU kaže kako ne može dopustiti da bilateralna pitanja utječu na proces akcesije, ali to se događa. A to je izazov samoj politici Unije, njenim procedurama, pravilima i propisima.

– Unija ne drži svoje članice odgovornim, ne rješava takva pitanja u skladu sa vlastitim demokratskim vrijednostima i cijela regija Balkana zbog toga pati – zaključuje Joseph.

(VOA)