JOŠ ČEKAJU POTPIS KOLEKTIVNOG UGOVORA: Zdravstveni radnici 9. dan ispred Vlade KS, posjetili ih Šefik Džaferović i Sebija Izetbegović - BH Vijesti

JOŠ ČEKAJU POTPIS KOLEKTIVNOG UGOVORA: Zdravstveni radnici 9. dan ispred Vlade KS, posjetili ih Šefik Džaferović i Sebija Izetbegović


Jučerašnji Vranićev preformans je bio da pokuša javnosti predstaviti da smo se mi nešto dogovorili samo da bi danas prošao finansijski plan Zavoda. Nije nam u interesu da finansijski plan prođe sve dok se naši zahtjevi ne ispune – kazao je Selimić

Deveti dan i noć se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo nalaze zdravstveni radnici KS koji već 30 mjeseci očekuju potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora. Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva JU Dom zdravlja KS i član pregovaračkog tima je rekao da će ostati tu sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor.

Danas je zakazana 51. hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo za koju je, kaže Avdović, javno objavljeno da će se tek usvojiti javni red.

“Međutim, mi znamo da je jedina tačka dnevnog reda pitanje našeg kolektivnog ugovora, odnosno usvajanje finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Nadamo se da će zastupnici u Skupštini nakon trideset i nešto mjeseci ove agonije, odlučiti da ispoštuju pravo i pravdu, i silne presude koje imamo. Nadamo se da neće uraditi ono što su uradili prošle godine da bez našeg Kolektivnog ugovora usvoje finansijski plan ZZO”, rekao je Avdović.

Zdravstveni radnici već danima borave ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zahtijevajući potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. 

U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo gdje je na dnevnom redu i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, ističe da zdravstvenim radnicima nije u interesu da danas prođe finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS sve dok se ne potpiše granski kolektivni ugovor.

– Jučerašnji Vranićev preformans je bio da pokuša javnosti predstaviti da smo se mi nešto dogovorili samo da bi danas prošao finansijski plan Zavoda. Nije nam u interesu da finansijski plan prođe sve dok se naši zahtjevi ne ispune – kazao je Selimić.

Zdravstvene radnike ispred zgrade Vlade KS jutros su posjetili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović.

– Posjetili su nas Šefik Džaferović i Sebija Izetbegović, pa se sad bojim da ne počnu pričati da smo SDA. Morat ćemo naći i Konakovića ili nekoga iz “njihove stranke”, pa se i sa njima uslikati – rekao je šaljivim tonom Edo Selimić.

Zdravstveni radnici sa Sebijom Izetbegović

Podsjećamo, nakon više od 30 mjeseci agonije u petak su pregovarački timovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Vlade KS postigli dogovor o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora, a jučer je ponovo sve stavljeno na čekanje do odluke Vlade KS.

Radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine tražili su svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Izdvojeno.ba