Je li Vlada KS "emotivno vezana za Pfizer": Vakcine, navodno, primili u svojim kabinetima - BH Vijesti

Je li Vlada KS “emotivno vezana za Pfizer”: Vakcine, navodno, primili u svojim kabinetima

– Naravno da sam se vakcinisao i to u Sarajevu. Svi članovi Vlade su vakcinisani, od čega većina prije 15 dana – kazao je Forto.

Takozvani “dani otvorenih vrata” u Zetri počeli su krajem jula. Građanima se napokon pružila prilika da se vakcinišu bez ikakve procedure, ali im je ponuđena samo jedna vakcina – AstraZeneca koju prati poprilično negativna kampanja. Ona je i doprinijela nepovjerenju građana, toliko da i sarajevska Zetra često zjapi prazna.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba FBiH, pozvao je stanovnike da se vakcinišu vakcinama koje su trenutno dostupne u našoj zemlji, naglasivši da su sve one provjerene i vrlo efikasne. Ukazuje kako se AstraZeneca izuzetno učinkovitom pokazala kod delta soja te da je i on primio upravo tu vakcinu.

Međutim, slab odziv građana uspio je iznenaditi premijera i ministre u Vladi KS, koji su u svakom svom medijskom nastupu koristili priliku da poruče građanima da se trebaju vakcinisati, te da je vakcinacija potpuno sigurna i sa AstraZenecom. Međutim, niti premijer, a ni ministri do jučer nikada nisu javno kazali da li su se vakcinisali i kojom vakcinom.

Forto je rekao da će javnosti naknadno predočiti informacije o vakcinisanju članova Vlade, ali i o vakcinaciji uposlenih u javnim preduzećima.

Intenzivna kampanja u kojoj bi se građani pozivali na vakcinaciju je izostala. Kako u KS, tako i u drugim kantonima, na novou entiteta, ali i na novu države. Taj posao vlasti i nadležnih zavoda već mjesecima odrađuju mediji.

Što se tiče Vlade KS, čini se da je vakcinacija premijera i ministara planski prošla bez uobičajenog prezentiranja na Facebooku. Postavlja se pitanje zašto? Kao prvo, ovaj saziv Vlade posebno se ističe po tome što se i najmanja aktivnost bilježi na društvenim mrežama, a drugo – bilo je to idelana prilika da svojim primjerom potaknu građane na masovnu vakcinaciju.

Zašto to nisu uradili, odgovor možda leži i u sve češćim spekulacijama, a koja su nam potvrdili i pojedini zastupnici u Skupštini KS, ističući da su i oni tako čuli, da se većina članova Vlade KS vakcinisala u svojim kabinetima.

 

Druga spekulacija vezana za vakcinisanje članova Vlade odnosi se na vakcinu koju su primili. U Zetri se građanima u “danima otvorenih vrata” nudi AstraZeneca, a većina članova Vlade navodno je primila vakcinu Pfizer. Ako je to istina, onda je jasno da se u standardni populizam Fortine vlade ne uklapa to da kažu kako su oni primili Pfizer, a građane pozivaju da prime AstraZenecu, koju većina građana izbjegava, očito bezrazložno.

Kako god bilo, Forto je sam priznao da su se vakcinisali, ali ne čekajući u redu sa ostalim građanima ispred Zetre, nego su navodno medicinske ekipe pojedincima morale doći u kabinet?!

Ministri Adnan Delić i Enver Hadžiahmetović su se jučer izjasnili i u vezi s vrstom vakcine.

Delić je za Faktor potvrdio da je primio Pfizer, dok je Hadžiahmetović kazao da je vakcinisan Sputnikom V.

Hadžiahmetović se, ako i sam nije pomiješao nazive vakcina, onda i nije vakcinisao u Sarajevu, s obzirom na to da vakcina Sputnik V uopće nije bila u upotrebi u Federaciji Bosne i Hercegovine. Hadžiahmetović je ovu vakcinu mogao primiti, eventualno, u entitetu Republika Srpska ili u Srbiji.

Ministar zdravstva Haris Vranić nedavno je rekao da mu nije jasno zašto građani ne žele da se vakcinišu. Govoreći o vakcinama, Vranić je kazao da se građani bezrazložno plaše vakcinisati AstraZenecom, već da žele Pfizer za koji su “emotivno vezani”.

Ako su spekulacije o vakcinaciji članova Vlade tačne, onda se čini da su upravo oni “emotivno vezani za Pfizer”. Jedina razlika je u tome što su ga oni sebi mogli “priuštiti”, a građani ne mogu. U Zetri građanima govore da tih vakcina imaju malo i da su one namijenjen stanovnicima kojima ljekari preporuče da baš nju trebaju primiti.

Zastupnik u Skupštini KS Zvonko Marić kazao nam je da ga uopće ovaj čin Vlade KS nije iznenadio, da se to od njih moglo i očekivati, kao i to da se već danima u hodnicima Vlade “šuška” o vakcinaciji premijera i ministara.

U svakom slučaju, nevjerovatno je da su članovi Vlade propustili priliku da svojim primjerom motivišu građane da prime vakcinu protiv koronavirusa.