JE LI BIH POSTLA EU KOLONIJA? Bez saglasnosti lokalnih vlasti EU gradi pritvor za migrante u Bihaću.


UZ ODOBRENJE VIJEĆA MINISTARA – SRBIJA I HRVATSKA GURAJU MIGRANTE U BiH, EU IM POMAŽE: Ako gledamo na građevinsku dozvolu za kamp Lipa na tom mjestu nije dozvoljen niti u obuhvatu bilo kakva pritvorska jedinica. Neko je mimo svih zakonskih propisa ove zemlje, ovog kantona, dozvolio da se radi takva jedna pritvorska jedinica”, kaže Ružnić.

Bišćane, lokalnu i kantonalnu vlast u Krajini uznemirila je informacija o gradnji pritvorske jedinice za migrante na području Privremenog prihvatnog centra Lipa. I dok državne institucije o svemu govore u rukavicama i šturo, nešto konkretniji su iz Kancelarije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, budući da se sredstvima iz Brisela cijeli projekat finansira.

Na području Bihaća angažovane su dodatne policijske snage zbog češćeg grupisanja migranata i formiranja takozvanih divljih kampova. Njihov broj u gradu se prethodnih dana povećava jer ih Hrvatska preko graničnog prelaza Izačić vraća u Bosnu i Hercegovinu.

“Hrvatska im ne da, Srbija im ne da, još da im ne damo i mi kud će ljudi, neće ići uludo i prijevremeno da umiru.”

“Čuo, vidio, nije baš ok. Ide i nama turistička sezona tako da trebali bi se malo više založiti svi za to da se na drugi način riješi.”

“Mislite da bi moglo biti bezbjednosnih rizika? – Pa bezbjednije je kad ih nema.”

Bezbjednosna situacija na području grada je pogoršana zbog sve većeg priliva migranata. To je zaključak Operativna grupa za nadzor nad migracijama u kantonu. O kolikom prilivu je riječ govori podatak da je tokom 10 dana intenzivnog povrata migranata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu preko graničnog prelaza Izačić vraćeno gotovo 560 migranata, ukupno više nego u protekle dvije godine.

“Najavljuje se novih još 500 migranata stvara se centar za detenciju, odnosno pri kampu Lipa otvaraju se pritvorske jedinice”, rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

O kojima lokalnu i kantonalnu vlast niko nije pitao.

“Prije svega mimo svih pravila. Ako gledamo na građevinsku dozvolu za kamp Lipa na tom mjestu nije dozvoljen niti u obuhvatu bilo kakva pritvorska jedinica. Neko je mimo svih zakonskih propisa ove zemlje, ovog kantona, dozvolio da se radi takva jedna pritvorska jedinica”, kaže Ružnić.

O ovom projektu informacije se medijima i javnosti daju na kašičicu. Prethodnih dana šturo su o svemu govorili iz Ministarstva bezbjednosti i Službe za poslove sa strancima, pa je nešto opširniji odgovor dala Kancelarija Evropske unije, budući da se sve finansira iz IPA fondova.

Suprotno medijskim navodima, ovaj objekat će obezbijediti sigurnost i visoke standarde za osobe koje bi u tom prostoru trebalo da borave zadržane do 72 sata, dok čekaju da budu prebačene u Imigracioni centar u Lukavici.

U koji se smještaju lica za koja postoje saznanja da su prijetnja po Bosnu i Hercegovinu. Ipak i dalje nije poznato o kolikom prostoru je riječ i da li je i zašto sve rađeno mimo saglasnosti vlasti na lokalu. Direktor službe za poslove sa strancima u jučerašnjoj izjavi za N1 takođe šturo, pravdajući se da je projekat naslijedio, tvrdeći da još nije u funkciji, ali i da ne zna ko će njim upravljati.

“On nije dat na upravljanje bilo kome, a pogotovo službi za poslove sa strancima. Dalji status tog centra utvrdiće institucije u Bosni i Hercegovini i oni koji su pregovarali sa međunarodnom zajednicom odnosno Evropskom komisjom. – Znači ne zna se ko će urpavljati s tim? – Trenutno ja kao direktor Službe za poslove sa strancima ne znam ko će upravljati”, rekao je Žarko Laketa, direktor Službe ua poslove sa strancima BiH.

Ali, ono što ne zna direktor, znaju u Kancelariji Evropske unije.

“Po završetku, objekat će biti u nadležnosti Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH”.

Ono što su potvrdili i iz Službe za poslove sa strancima i iz Kancelarije Evropske unije je da radove na gradnji objekta izvodi Međunarodni centar za razvoj migracionih politika iz Beča. Ova organizacija koje nije imala ranijih aktivnosti u Bihaću, na udaru je kritika organizacije “SOS Balkanroute”, zbog odnosa prema migrantima, ali i prema lokalnim vlastima kažu, sve prerasta u međunarodni skandal.