JAVIO SE PRVI ZA ZATVOR! Dodik: “Oživljava se mrtvac koji se zove visoki predstavnik, ovo je čin…”


Kako je i najavljeno, Milorad Dodik upravo održava pres-konferenciju o odluci visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopune u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Kako je i najavljeno, Milorad Dodik upravo održava pres-konferenciju o odluci visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopune u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Nametanjem zakona oživljava se mrtvac koji se zove visoki predstavnik. Ovo je čin mržnje prema Srbima”, rekao je Dodik u Banjoj Luci.

Dodik kaže da je odluka “pravno neutemeljena” i da visoki predstavnici nikada nisu imali pravo da bonskim ovlaštenjima nameću zakone.

“U Srebrenici se nije desio genocid, ovo je zakucan ekser u mrtvački kovčeg BiH”, rekao je Dodik.

On poziva na “institucionalni odgovor RS-a”.

“Nameću nam se zakoni koji nemaju osnovu. Kreiraju se ustavna rješenja, nameće nam se visoki predstavnik. RS je prisiljena da krene u proces disolucije. U BiH nema dijaloga, sve se pokušava silom da se dođe do pozicije svršenog čina, gdje Srbi trebaju da izgube svoju državu i svoj identitet”, rekao je Dodik.

“Kao čovjek koji predvodim i koji sam dobio podršku srpskog naroda kao funkcioner RS, ne smijem pokleknuti”, rekao je Dodik.

On je rekao kako Inzko za ovu odluku nema konsenzus PIC-a i Vijeća sigurnosti UN-a.

“Kako je moguće da neko ko je razvlašćen, može da donese ovakvu odluku.”

Dodik je danas otišao tako daleko da je čak optužio Inzka da je rekao kako mu djeluje da je Inzko “od nekih krugova iz Sarajeva “primio nekoliko miliona za ovakvu odluku”.

(SB)