JASNA PORUKA IZ AMERIČKE AMBASADE: “Ovogodišnji izbori se moraju održati na vrijeme!”


“Slobodni i pošteni izbori osnovno su demokratsko pravo svih građana. SAD vjeruju da se ovogodišnji izbori moraju održati na vrijeme”, rekli su nam iz Ambasade SAD-a.

“Na kraju vikenda imali smo paket reformi uz pomoć kojih bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava i omogućilo svim građanima BiH da se kandiduju za najviše funkcije u ovoj zemlji, povećao nivo transparentnosti i integriteta izbornog procesa, te unaprijedila funkcionalnost Federacije. Nažalost, SDA i HDZ nisu postigle kompromis neophodan za finaliziranje ovog sporazuma” navode Ambasade SAD-a i dodaju:

“Sada je na liderima ove zemlje da grade na ovim temeljima i pronađu hrabrosti da postignu kompromise koje nisu dosad, a koji moraju biti prihvaćeni u Parlamentu.

Politički lideri također moraju udvostručiti svoje napore na usvajanju mjera koje se odnose na integritet izbornog procesa što njihovi građani zahtijevaju.

Slobodni i pošteni izbori osnovno su demokratsko pravo svih građana. SAD vjeruju da se ovogodišnji izbori moraju održati na vrijeme”, rekli su nam iz Ambasade SAD-a.

(N1)