Janko iz Stare Pazove izazvao je veliko interesovanje građana

Janko iz Stare Pazove izazvao je veliko interesovanje građana Srbije kad je rekao da za ceo zimu na grijanje ne potroši više od 100 eura (oko 200KM) a grije skoro 230 kvadrata!

Naime, on je pronašao svoj način kako da sasječe troškove grijanja na koje neki mjesečno daju koliko on za cijelu zimu. Štaviše, Janko kaže da je ovaj način grijanja ekološki i zdrav, mnogo zdraviji od grijanja na fosilna goriva. On kuću grije na baliranu slamu od soje.

Kaže da mu je od prošlog zime, koja je bila toplija, ostalo poprilično pa ove nije balirao toliko slame, a inače spremi 1.200 bala za jednu sezonu.

Na pitanje koliko kvadrata grije, rekao je da je do 180 kvadrata kuće i preko garaže i pomoćnog objekta, što je ukupno 230 kvadrata, a za cijelu zimu ne dođe više od 100 eura.

Janko u dnevnoj sobi ima i sobni termostat kojim reguliše temperaturu au kući mu je uvijek 21,5 stepeni.

A kad nije kod kuće? I to riješiti lako

Kad porodično idu, kaže, na svečare, termostate podešava tako da, kad sagori 8 bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, ako je počeo sa loženjem danas u 2h popodne do 2h nema potrebe da troši dodatne bale . Spremink će sačuvati temperaturu i slati je u objektima.

Kaže i da nije jedini već da u njegovoj Pazovi ima još desetak komšija koji rade to isto.

– Ja se grejem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nusproizvod, ta slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame – kaže Janko na video-snimku koji je objavljen na YouTubeu..

Kao jedini nedostatak ove vrste grijanja, Janko kaže da morate imati uslove i prostor za držanje tih bala koje moraju da budu na suhom.

Bale kaže ubacuje na svakih pola sata ili neki minut više a kaže može da se namjesti i na relej pa da se ni na ubacivanje ne misli.

Najskuplje ga je koštao kotao koji je kupio prije više od 13-14 godina kada je platio 1.200 eura jer mu je trebalo više da bi mogao ubaciti cijelu balu.

I na kraju, nije sojina slama jedina koju je probao ali kaže da je sojina slama ubjedljivo najbolja jer najbolje grije, ima najbolji stepen iskorišćenja i pepela ne ostaje skoro ništa.