IZVJESTITELJICA UN-a: Izrael tretira Palestinu kao koloniju, žele teritorij samo za Jevreje, očiti aparthejd


Albanese je rekla da je nju aparthejd simptom i posljedica teritorijalnih ambicija koje Izrael ima prema zemlji koja je ostala od opkoljene Palestine: “Uzrok su kolonije. Izrael je kolonijalna sila koja održava okupaciju kako bi dobila što više zemlje samo za Jevreje. I to je ono što dovodi do brojnih kršenja međunarodnog prava”

Izrael tretira palestinske teritorije kao svoje kolonije, rekla je specijalna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na okupiranim teritorijama tokom svoje prve posjete Londonu od njenog imenovanja prošle godine.
Francesca Albanese, italijanska pravnica i akademik za ljudska prava, suočila se sa pozivima da podnese ostavku od strane ministara izraelske vlade, kao što je Amichai Chikli, koji ju je optužio za “bljuvanje mržnje i antisemitizma”, a cionističke grupe su je opisale kao pristrasnu.

Albanesine pristalice su zauzvrat pozvale visoke zvaničnike UN-a koji su je imenovali prošle godine da učine više da je zaštite. Ona je napade opisala kao “zastrašivanje, ni više, ni manje”, ali kaže da će biti efikasni kao “psi koji laju na avione”.

Izlažući svoje viđenje palestinskog pitanja, Albanese je rekla da je nju aparthejd simptom i posljedica teritorijalnih ambicija koje Izrael ima prema zemlji koja je ostala od opkoljene Palestine.

“Uzrok su kolonije. Izrael je kolonijalna sila koja održava okupaciju kako bi dobila što više zemlje samo za Jevreje. I to je ono što dovodi do brojnih kršenja međunarodnog prava”, rekla je Albanese.

Smatra da ako su zapadne zemlje zaista posvećene rješenju o dvije države Palestini treba imati suverenitet sa političkog, ekonomskog i kulturnog stanovišta.

“Države članice treba da prestanu da komentarišu kršenja ovdje ili tamo, ili eskalaciju nasilja, budući da je nasilje na okupiranoj palestinskoj teritoriji ciklično, nije nešto što slučajno eksplodira. Postoji samo jedan način da se to popravi, a to je osigurati da Izrael poštuje međunarodno pravo”, dodala je.

Također je negirala da je ikada rekla da Izrael nema pravo na samoodbranu.

“Izrael ima pravo da brani sebe, svoje građane, teritoriju, bez obzira što nije definisala svoje granice, ali ne može opravdati okupaciju u ime samoodbrane, niti užas koji nameće Palestincima u tzv.  samoodbrani”, rekla je ona.