Izrael se uključuje u izgradnju “Južne interkonekcije”

Kapitalni projekt “Južna interkonekcija”, koji podrazumijeva izgradnju novog plinovoda koji će spajati Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te omogućiti toliko potrebnu diversifikaciju izvora snabdjevanja ovog energenta, ali i otvoriti nove ekonomske perspektive razvoja, dobiva sve više strateških partnera.

“Država Izrael, prema svemu sudeći, jasno je prepoznala prednosti jednog ovakvog projekta za sigurnost i što bolju efikasnost energetskog sektora u BiH”, prenosi Večernji list BiH.

Galit Peleg, ambasadorica Izraela u BiH, kazala je za Bloomberg Adriju kako Izrael može značajno doprinjeti realizaciji projekta na različitim slojevima stabilnog snadbdjevanja plinom iz sadašnjih i budućih izvora, cyber sigurnosti, infrastrukturi i organizacijskim holističkim rješenjima.

Ona je tom prilikom govorila i o projektu “Južna interkonekcija”, kojim bi se riješila zavisnost BiH o plinu iz jednog izvora.

“Njegovo rješenje trebalo bi osigurati dugoročnu stabilnost i održivost projekta ‘Južna interkonekcija’ i cjelokupnog energetskog sektora u BiH”, kazala je Peleg.

Vijeće ministara na posljednjoj sjednici razmotrilo je prijedlog prednacrta sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, s osnovama za njegovo zaključivanje. Vijeće ministara BiH pozvalo je Vladu Federacije BiH da hitno predloži Parlamentu FBiH zakonsko rješenje za realizaciju projekta “Južna interkonekcija BiH i Republike Hrvatske”.

Predviđeni je kapacitet interkonekcije do 1,5 milijardi kubni metara godišnje.

politicki.ba