Izrael je na ivici građanskog rata - BH Vijesti

Izrael je na ivici građanskog rata


Nadav Argaman, bivši šef izraelske obavještajne službe Shin Bet, upozorio je u četvrtak da je njegova zemlja na ivici građanskog rata zbog masovnih protesta protiv vladinog plana za reformu pravosuđa.

Shin Bet je interna obavještajna služba u Izraelu, koja je također odgovorna za hapšenje i ispitivanje Palestinaca.

Komentarišući plan za reformu pravosuđa koji je pokrenula izraelska vlada, na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom, Argaman je rekao da “svaki zakon koji ne zahtijeva široki konsenzus odvešće državu Izrael u haos”.

“Ako zakon bude usvojen, mi ćemo biti druga zemlja”, rekao je Argaman.

On je također pozvao čelnike sigurnosnih i obavještajnih službi u Izraelu da zatraže od Netanyahua da zaustavi plan reformi.

Stotine bivših obavještajnih agenata u Izraelu pozvale su ove sedmice vladu premijera Benjamina Netanyahua da obustavi svoj kontroverzni plan za reformu pravosuđa.

Grupa od 800 bivših agenata Shin Bet poslala je pismo Netanyahuu i ministru odbrane Yoavu Gallantu tražeći od njih da odlože plan.

Argamana je na čelo Shin Beta 2016. godine imenovao upravo Netanyahu, a agenciju je vodio pet godina.

Izrael je posljednjih mjeseci u političkim previranjima zbog planirane reforme pravosuđa. Protivnici te reforme smatraju je uplitanjem u pravosuđe i pokušajem da se smanje ovlaštenja pravosudne u korist izvršne vlasti.

Izraelska opozicija optužuje Netanyahua, kome se sudi po optužbama za korupciju, da je koristio reviziju sudstva kako bi se zaštitio od sudova.

Netanyahu poriče optužbe i odbacuje bilo kakvu vezu između izmjena u sudstvu i njegovog slučaja.

STAV