IZIGRANI BOŠNJACI: Odlukom AVNOJ-a Sandžak je trebao biti federalna jedinica


Odluka nije ispoštovana te su nakon rata Vojvodina i Kosovo dobili status pokrajina a Sandžak ponovo podijeljen između Srbije i Crne Gore. AVNOJ navodi jednakost Srba, Hrvata, Slovenaca i pridodaje Makedonce i Crnogorce izostavljajući Bošnjake i Albance koji su zajedno činili četvrtinu stanovništva Jugoslavije

Malo historijskih činjenica koji su dugo bili sakriveni od javnosti:

Odlukom Drugog zasjedanja AVNOJ-a o izgradnji Jugoslavije po federativnom principu Sandžak je trebao biti federalna jedinica nakon rata samim postojanjem Zemaljskog antifašističkog vijeća oslobođenja Sandzaka.

U toj Odluci drugog zasjedanja AVNOJ-a Antifašističko vijeće Sandžaka, jednako je tretirano, kao i svih drugih republika buduće Jugoslavije. Dok u toj jedinstvenoj antifašističkoj povelji nema ni spomena Vojvodine i Kosova, na primjer.

Odluka nije ispoštovana te su nakon rata Vojvodina i Kosovo dobili status pokrajina a Sandžak ponovo podijeljen između Srbije i Crne Gore.

AVNOJ navodi jednakost Srba, Hrvata, Slovenaca i pridodaje Makedonce i Crnogorce   izostavljajući Bošnjake i Albance koji su zajedno činili četvrtinu stanovništva Jugoslavije. Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE

Krucijalna nepravda koja se čini narodu Sandžaka je ignoriranje učešća u antifašističkom otporu NOB-u, što je izravno priznato AVNOJ-em, odnosno ignoriranje tretiranja genocida koji se desio tokom proteklog stoljeća u Sandžaku nad Bošnjacima.

Isto tako, od jedanaest genocida koji su izvršeni nad Bošnjacima tokom proteklog stoljeća, sedam ih se desilo u Sandžaku, među kojima je najveći bio u Polimlju tokom Drugog svjetskog rata.