Izetbegović: “To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mjestu, porodica žrtava genocida”


Povodom Inzkove odluke da nametne dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, oglasio se predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je čestitao Valentinu Inzku na odluci da nametne odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje negiranje genocida.

“To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mjestu, porodica žrtava genocida”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je ovom odlukom Visoki predstavnik pomogao građanima Bosne i Hercegovine.

“Učvrstio je autoritet svog nasljednika, skinuo je hipoteku genocida s vrata časnijem dijelu srpskog naroda i s dignitetom zavšio svoj mandat u BiH”, zaključuje predsjednik SDA.

Podsjećamo, Valentin Inzko je danas, osam dana prije odlaska s funkcije, upotrijebio bonske ovlasti i nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Kazna za kršenje tog zakona je od šest mjeseci do pet godina.

“Kaznit će se i onaj ko javno učini dostupnim ili distribuira letke, slike i druge materijale, kaznom od najmanje jedne godine zatvora. Također, ko dodijeli priznanje osobi koja je osuđena za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt, ulicu, park, trg i slično po osuđenoj osobi kaznit će se zatvorom od namanje tri godine”, stoji u Inzkovoj odluci.