Izetbegović o Izbornom zakonu: Što prihvate opozicione stranke, prihvatit će i SDA - BH Vijesti

Izetbegović o Izbornom zakonu: Što prihvate opozicione stranke, prihvatit će i SDA

Palmer se prvobitno sastao sa delegacijom SDA predvođenom Bakirom Izetbegovićem, a potom sa delegacijom HDZ-a koju je predvodio lider ove stranke Dragan Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nešto kasnije se vratio u zgradu Delegacije EU kako bi prisustovao zajedničkom sastanku sa Palmerom i Čovićem.

– Ključni sastanak će danas biti na radnom ručku sa predstavnicima međunarodne zajednice i predstavnicima opozicionih stranaka. Ono za šta oni budu spremni, sasvim sigurno će biti spremna i SDA. Danas nam je potreba kooperativnost i dobra namjera od svih drugih stranaka koji čine parlamentarnu većinu – kazao je Izetbegović te se dotakao i SNSD-a.

 

– SNSD nije spreman za indirektni izbor, odustali su od tog elemetna Aprilskog paketa. Traži se asimetrija u izboru članova Predsjedništva. Bit će i sa njima sastanci. Sutra će biti održan sastanak sa Miloradom Dodikom – rekao je lider SDA.

Čović nije previše pričao o detaljima sa današnjega sastanka, ali je izrazio zadovoljstvo smatrajući ovaj sastanak veoma produktivnim.

– Ja sam danas imao veoma produktivne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Nismo razgovarali o detaljima, ali smo vrlo jasno prepoznali put kojim možemo za veoma kratak period doći do rješenja Izbornog zakona – kratko je izjavio Dragan Čović.

Zahvalio se i predstavnicima EU i američke administracije, smatrajući da će napraviti veliki iskorak po pitanju Izbornog zakona.