IZETBEGOVIĆ NAKON POSJETE BRISELU: Rezolucija EP-a pokazala u kojem smjeru BiH treba ići


On smatra da sada postoji diskriminacija spram većine u parlamentu od strane manjine, konkretno HDZ-a, koja se očituje o blokadama koje živimo ove dvije godine. Zaštitu konstitutivnih naroda treba svesti isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kako je to u RS-u – naglasio je Izetbegović, dodajući da je išao u Brisel da objasni tu stvar i da traži podršku za izbalansiranu izmjenu Ustava.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas u Sarajevu da je dobro da se Evropski parlament očitovao o inicijativama HDZ-a i o tome u kojem smjeru BiH treba ići.

– Imamo 14 prioriteta Evropske komisije i sada ovu Rezoluciju Evropskog parlamenta koja kaže da se presude Evropskog suda za ljudska prava ne bi smjele koristiti za bilo šta drugo osim onoga što je navedeno u sadržaju tih presuda – rekao je Izetbegović.

Dodao je da su nam time pomogli da znamo u kojem smjeru se trebamo kretati, a to nisu daljnje podjele i politička segregacija u BiH.

– HDZBIH i HNS traži ustavnu izmjenu jer u Dejtonskom ustavu nije slučajno navedeno da će se Predsjedništvo sastojati od po jednog Bošnjaka, Hrvata i Srbina a ne hrvatskog predstavnika jer sva ta tri člana predstavljaju cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve građane i konstitutivne narode – istakao je Izetbegović.

On smatra da sada postoji diskriminacija spram većine u parlamentu od strane manjine, konkretno HDZ-a, koja se očituje o blokadama koje živimo ove dvije godine.

– Zaštitu konstitutivnih naroda treba svesti isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kako je to u RS-u – naglasio je Izetbegović, dodajući da je išao u Brisel da objasni tu stvar i da traži podršku za izbalansiranu izmjenu Ustava.

Izetbegović je rekao da Slovenija ima razloge da dokaže da njeni funkcioneri ne stoje iza non papera, te da će imati priliku i potrebu da bude vrlo konstruktivna i korektna prema BiH.