𝐈𝐳𝐞𝐭𝐛𝐞𝐠𝐨𝐯𝐢ć: 𝐕𝐢𝐝𝐣𝐞𝐥𝐢 𝐬𝐦𝐨 𝐤𝐚𝐤𝐨 𝐣𝐞 „𝐓𝐫𝐨𝐣𝐤𝐚“ 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐬𝐭𝐥𝐣𝐢𝐯𝐚 𝐢 𝐤𝐚𝐤𝐨 𝐬𝐞 𝐠𝐮𝐛𝐢, 𝐦𝐨𝐫𝐚𝐦𝐨 𝐢𝐡 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐞č𝐢𝐭𝐢 𝐝𝐚 𝐧𝐚𝐩𝐫𝐚𝐯𝐞 𝐤𝐚𝐭𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨𝐟𝐚𝐥𝐧𝐞 𝐮𝐬𝐭𝐮𝐩𝐤𝐞


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je Svečana akademija i tribina povodom 33. godišnjice od osnivanja Stranke demokratske akcije Zenica.
Gost tribine bio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u uvodu svog obraćanja podsjetio na dug put koji je SDA prešla od svog osnivanja do danas, te na značajnu ulogu SDA Zenica u tom periodu.
– Trećina vijeka je iza nas. Pomalo smo već nostalgični, dugo je to vrijeme. Te noći 30. juna, kada je osnovana SDA, naš narod se usudio politički organizovati kako bi izborio ravnopravnost. Zahvalni smo svima onima koji su bili u SDA, koji su radili i koji su zaslužni za rezultat koji smo ostvarili. SDA Zenica je sve vrijeme bila jedna od uporišnih tačaka na koju smo se mogli osloniti. SDA Zenice, SDA ZDK i SDA BiH je uvijek imala odgovor na svaki problem koji je pogodio narod i državu – kazao je Izetbegović.
Podsjetio je zatim Izetbegović na brojne izazove sa kojima su se država BiH i SDA suočavali u proteklom periodu, naglasivši dva najkrupnija problema – ustavnopravni okvir definisan u Dejtonu koji ostavlja prostor za blokade i opstrukcije, te odlazak mladih ljudi u uređenije države Evropske unije.
– SDA je pobjednik na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima, uprkos napadima koji traju decenijama. Situacija je takva da, ako si u SDA, samo možeš imati probleme i oni žele da se postigne takav efekat. Ipak, uprkos neviđenoj kampanji i udruživanju, SDA se drži. Dio međunarodne zajednice je bio protiv nas jer se mi suprostavljamo tuđim interesima, onima koji bi da dominiraju nad nama, da zloupotrebljavaju naše resurse, ili bi da u samoj SDA prebrzo napreduju. To je dovelo do udruživanja protiv SDA i napuštanja stranke od pojedinih kadrova – izjavio je Izetbegović.
Dodao je Izetbegović da je obaveza SDA u narednom periodu da jača koalicioni kapacitet. Govoreći o ulozi međunarodne zajednice u BiH, istaknuo je da je neophodno prestati sa ignorisanjem i ustupcima prema destruktivnim snagama koje prave probleme.
– Dodik nikada nije bio drskiji. On, kako se to kaže, kuha žabu. Prelazi crvene linije, pa se vrati. Ovaj put je pretjerao. Mora se cijeli probosanski blok ujediniti, i ova „Trojka“, a i mi joj trebamo pomoći. Međunarodna zajednica mora shvatiti da ne smije dopustiti da se ponovo kaju za nekoliko godina jer je sad trenutak da odlučno reaguju – poručio je Izetbegović.
SDA će u narednom periodu, dodao je, napraviti svojevrsnu vladu u sjeni koja će pratiti rad aktuelne vlasti, predlagati rješenja i ukazivati na greške.
– Ne smijemo im dopustiti da daju državnu imovinu, Izborni zakon, CIK, RTV sistem. Trojka neće izdržati. Vidjeli smo ih u Konjicu, kako su popustljivi i kako se gube. Na sljedećim izborima će nestati. Samo ih treba spriječiti da ne naprave katastrofalne ustupke – kazao je Izetbegović.
Prisutnima na Svečanoj akademiji su se također obratili predsjednik Gradskog odbora SDA Zenica Nezir Pivić i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.
Slika može predstavljati 8 osoba i tekst
.
Slika može predstavljati gomila
.
Slika može predstavljati 18 osoba