Izetbegović: Dodik i Čović su dobili podaničku strukturu, ali im nećemo dozvoliti da pređu crvenu liniju - BH Vijesti

Izetbegović: Dodik i Čović su dobili podaničku strukturu, ali im nećemo dozvoliti da pređu crvenu liniju

Izetbegović je tokom obraćanja prisutnima istaknuo da je OO SDA Travnik najuspješnija općinska organizacija SDA u Bosni i Hercegovini što, kako je kazao, potvrđuju prethodni izborni rezultati.

Također je istaknuo da je SDA dobila najveće povjerenje glasača na prošlim Općim izborima, te da je pobjednik na svim nivoima vlasti.

– Opozicija je svašta pričala i mnogo toga obećavala. Govorili su o principima, o meritokratiji. Na naše oči su sve to prodali u roku od nekoliko mjeseci samo da zasjednu u fotelje. Prodali su i ljudsko dostojanstvo stalnim odlascima na noge Dodiku i Čoviću. To je počelo jako da ljuti narod. Nema ekipe političara koja je takvom brzinom gubila ugled. Dobili su šansu i sada vidimo šta rade – izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju odnos međunarodnog faktora, Izetbegović je kazao da su i pojedini predstavnici međunarodne pogazili sve principe koje su zagovarali.

– Insistirali su da se domaći političari moraju dogovorati, a onda zabrane nekima da se dogovoraju sa SDA. Povlačili su se pred drskošću Dodika, pomagali su Čoviću. Pravi uzrok ovakvog odnosa prema SDA jeste što namjeravaju na račun manjih, Bošnjaka, Crnogoraca i Kosovara, zadovoljiti interese velikih, prije svih Beograda i Zagreba. Na naš račun kane raditi neke stvari da osiguraju stabilnost, a da mi platimo cijenu – kazao je Izetbegović.

Komentirajući posljednje odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, Izetbegović je podsjetio da je u dva navrata promijenjen Ustav FBiH i to, kako je kazao, hirurški precizno kako bi se zaštitio HDZ.

– Drugi put je to uradio jednokratno, samo na naš račun. Vrijedilo je to samo jedan dan, da se zaobiđe volja potpredsjednika FBiH Bošnjaka. Narod bira svoje predstavnike, a oni su izbacili onoga ko je bio volja naroda na svim nivoima – izjavio je Izetbegović.

SNSD i HDZ, dodao je, žele podjelu probosanskog bloka, a slabiji dio tog bloka, koji bi po svaku cijenu u vlast, žele kao svoje partnere.

– Naravno da njih žele. Žele njih jer ne znaju, jer su nekompetentni. Dodik je rekao da će blok Srbi i Hrvati odlučivati ko će biti vlast, a ne “muslimani iz Sarajeva”. Nazivaju ih “invalidnom strukturom”. Dobili su jednu podaničku strukturu, koja prepušta pozicije pred očima javnosti. Bošnjaci su već svedeni na 25 posto pozicija u Vijeću ministara BiH – kazao je Izetbegović.

Ostavili smo im uređen sistem i pune budžete

Govoreći o Vladi FBiH, predsjednik SDA je kazao da je dovoljno uporediti brojke, odnosno situaciju u FBiH koju je bivši premijer Fadil Novalić naslijedio sa situacijom u kojoj ostavlja FBiH novom sazivu Vlade FBiH.

U tom kontekstu je izdvojio stabilizaciju Penzionog fonda, rast penzija, plaća, BDP-a, te rješavanje nagomilanih problema koji su u prethodnom periodu bili svakodnevnica, poput štrajkova nezadovoljnih radnika sa neuvezanim stažom.

– SDA će u narednom periodu objaviti vlastiti program rada. Imamo većine. Ostavili smo im uređen sistem i pune budžete. Primorat ćemo ih da rade u interesu građana, ali im nećemo dozvoliti da pređu crvene linije – poručio je Izetbegović.

SDA će, dodao je, nastaviti raditi u interesu naroda, bez obzira da li bili u vlasti ili u opoziciji.

Na Skupštini OO SDA Travnik su se također obratili gradonačelnik Travnika Kenan Dautović, predsjednik Općinskog odbora SDA Travnik Tahir Lendo, predsjednik KO SDA USK Asim Mekić i potpredsjednik SDA Refik Lendo.