Izdajnik Konaković poručio SDP-u: “Nemojte spašavati SDA, Schmidt će nametnuti rješenje!”


Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković večeras je u intervjuu za Face kazao da jedino ko može srušiti priču Trojke i formiranje nove vlasti je SDP te da ostanak Fadila Novalića na čelu Federacije još koju godinu znači njen bankrot i raspad.

“Dio kritika mojih kolega stoji. Rekao sam to i danas i priznali smo da jedan dio toga jesu upravu, jedan dio ne dozoljavam da mi bilo ko imputira da sam bilo čime trgovao zbog bilo koje pozicije”, rekao je Konaković.

Tvrdi da je Trojka napravila grešku u brzini procesa formiranja vlasti i da nije bilo dovoljno informacija prema njihovim kolegama.

“Nekako smo misli da se bolje razumijemo, a nismo se faktički još ni upoznali, prihvatam tu kritiku, vjerovatno sam ja najodgovorniji za to. S njihove strane nije bilo dovoljno inicijativa, iz toga možemo naučiti svi”, kazao je Konaković.

“Ako se povuku, ako sad odluče da odu sa SDA, to ima posljedice i na njih i na nas. Interesantno je da mogu blokirati sa SDA proces, ali ne mogu uspostaviti vlast sa SDA. Jedini ko može promijeniti kompletnu priču ujutro je SDP. Kad bi se kojim slučajem SDP odlučio da ako negdje uđemo u neki ćorsokak iz kog nema izlaza, da formira neku novu vlast sa HDZ-om i SDA, to bi bila opcija koja bi bila realizovana u roku od 48 sati. Mi ostali ne možemo”, rekao je Konaković.

Naglasio je da bi bilo zaista hrabro da neko sada spašava SDA.

“Nadam se da SDP neće biti u tom iskušenju. Sada čekamo Schmidta da se rasplete ta situacija koju je on zapetljao i mislim da u tom slučaju samo je pitanje da li će to trajati sedmice, dvije, tri, duže ili kraće. Da ova vlast na čelu s Novalićem treba da ostane još koju godinu, bankrotirala bi Federacija, raspala bi se, to je neizdrživo”, smatra Konaković, dodavši da je Schmidt “zakuhao, pa nek otkuha”:

Govoreći o Schmidtovim izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH on je kazao da su one išle samo na ruku SDA.

“Po starom modelu do sada bi već vlast bila u fazi imenovanja. Najviše, zaplet je nastao zato što je SDA slomila, otela tri ruke. Na taj način su polu-kriminalnim i kriminalnim radnjama došli do broja 13 kako bi nas limitirali. Prosta većina u Domu naroda je vrlo uvjerljiva i u Predstavničkom domu na posljednjem glasnaja za radna tijela imamo 57 ruku”, rekao je Konaković.

Predsjednik NiP je istakao da na federalnom nivou i na nivou kantona Osmorka izgleda dosta čvrsto.

“Zajedno kreiramo nacrt budžeta koji će se brzo pojaviti u federalnom parlamentu. Mislim da tu stvari stoje apsolutno dobro. Svako od nas zna kakvu vrstu odgovornosti ima ako sruši cijelu priču i ako eventualno odluči da oživi SDA i DF koji su u ovom trenutku politički u opoziciji”, kazao je Konaković.

U nastavku je kazao da imaju sasvim dovoljno ruku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da formiraju Vijeće ministara.

“Umjesto 13 imamo 11, sa partnerima to je 23, 22 su potrebna za imenovanje i ta većina je poprilično ok. Sigurno ćemo formirati Vijeće ministara naredne sedmice nakon što se završe provjere”, smatra Konaković.

(SB)