Iz ugla bosanskog mentaliteta: diplomatski fijasko Hrvatske ili diplomatska pobjeda BiH?


Neshvatljivo je da skoro niti jedan bosanskohercegovački mediji nije analizirao ono što je prethodilo donošenju ove Rezolucije i odbacivanju svih amandmana hrvatskih zastupnika, a prethodila je diplomatska ofanziva, lobiranje, razgovori i niz poteza od strane članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića, kao i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Nakon jučerašnje sjednice Evropskog parlamenta, na kojoj je razmatrana i usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini, na prijedlog Komiteta za vanjske poslove, možemo u potpunosti konstatovati da je Hrvatska doživjela nezapamćen diplomatski fijasko i poraz.

Naime, svi amandmani upućeni od zastupnika Republike Hrvatske su ubjedljivom većinom odbačeni i odbijeni, a većina njih se odnosila na konstitutivnost naroda, Izborni zakon i Dejtonski mirovni sporazum.

Mediji, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji, počeli su da pišu isključivo o diplomatskom fijasku i porazu Republike Hrvatske. Za medije u regiji, to je naravno očekivano, s obzirom da se radi o geostrateškoj borbi za prevlast na ovom području Evrope, međutim neshvatljivo je da skoro niti jedan bosanskohercegovački mediji nije analizirao ono što je prethodilo donošenju ove Rezolucije i odbacivanju svih amandmana hrvatskih zastupnika, a prethodila je diplomatska ofanziva, lobiranje, razgovori i niz poteza od strane članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića, kao i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Željko Komšić i Šefik Džaferović uputili su nekoliko važnih dokumenata na najvažnije adrese Evropske unije, te održali niz sastanaka na kojima su jasno naglasili da je euroatlanstki put jedini put kojim Bosna i Hercegovina želi da ide. Paralelno s tim, ministrica vanjskih poslova obavila je nekoliko važnih razgovora i imala posjete značajnim i utjecjnim i svjetskim diplomatama kojima je stavila do znanja upravo ono što su i članovi državnog Šredsjedništva Komšić i Džaferović, a da to je da Bosna i Hercegovina želi da ide euroatlantskim putem, kao moderna, demokratska i građanska država.

S druge strane, predsjednik Bakir Izetbegović, na domaćoj političkoj areni vodi borbu sa HDZ-om i SNSD-om koji rade sve na bolokiranju euroatlanskog puta i „cementiranju“ statusa quo, insistirajući na Izbornom zakonu i konstitutivnosti naroda. Na žalost Dodika i Čovića, HDZ-a i SNSD-a, nema Izbornog zakona po želji HDZ-a, niti otcjepljenja RS-a, Evropska unija je odbacila konstitutivnost i sistem aparthejda, a valja podsjetiti da je sličnu Rezoluciju, kao i Evropski parlament, usvojio i NATO savez potvrdivši da je Bosna i Hercegovina država aspirant za članstvo u Savezu, a što je ubrzano donošenjem ANP-a, odnosno Programa reformi.

Uistinu je nevjerovatan taj bosansko-bošnjački mentalitet u kojem je za sve lože u ovoj zemlji kriv Bakir Izetbegović, a uz njega Željko Komšić, Šefik Džaferović, a nekada se čaršija zna našaliti i sa izgledom ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, koja ima zavidne diplomatske rezultate, kao i karijeru, svidjelo se to nekome ili ne. INAT