IZ RADONČIĆEVE PROPALE STRANKE ZAPRIJETILI: “Nećemo biti saveznik SDA, slijedit će odluke nove većine!”


Danas su iz SBB-a poručili da njihovi ministri u Vladi Federacije BIH neće biti saveznici SDA, u šta niko ne bi trebao sumnjati jer ni do sada nisu bili saveznici SDA nego HDZ-a.

“Mi čvrsto vjerujemo da će, nakon Vijeća ministara, biti formirana i nova Vlada Federacije BiH bez učešća SDA”, istakao je Krivić.

Kako je dalje naveo, ako bi se, kojim slučajem, i desilo da SDA preko potpredsjednika Federacije ili na neki drugi način pokuša blokirati demokratske procese u ovoj zemlji te silom ostavi Fadila Novalića i aktuelnu vladu u tehničkom mandatu, ministri SBB-a u Vladi FBiH će pratiti većinu u Parlamentu FBiH.

“Slijedit ćemo odluke nove demokratske većine. Dakle, SDA u nama neće imati partnera u pokušajima blokade Federacije”, naveo je Krivić u izjavi za Avaz, reagirajući na raniju izjavu šefa NIP-a, Elmedina Konakovića, koji je kazao da SDA u aktuelnoj Vladi premijera Novalića nema većinu i da će Osmorka, uz pomoć ministara iz SBB-a i HDZ-a, donositi odluke kakve želi, jer ima većinu i može preglasati ministre iz reda SDA koji su u manjini.

Dan ranije, sastanak/ručak sa SBB-ovim ministrima u Vladi Federacije BiH imao je i sam Radončić. O tome je na svom Facebook profilu izvjestila ministrica Edita Džapo, ne precizirajući šta je bila tema razgovora. Ali, sudeći po današnjem Krivićevom istupu, jasno je da su tema razgovora bili odnosi u Vladi FBiH.

alt

Edita Džapo, Vesko Drljača i Nermin Džindić na ručku sa Fahrudinom Radončićem (Foto: Edita Džapo / Facebook)

 

Krivić je zapravo kazao da se ništa suštinski neće promijeniti u radu Vlade Fedearcije BiH, budući da je SBB i do sada svoje uglavnom stavove prethodno usuglašavao s HDZ-om. U više navrata su ministri SBB-a i HDZ-a preglasali ministre SDA.

Ipak, nije ni Novalić bespomoćan u ovoj situaciji. Njegova moć u Vladi FBiH zasniva se konkretno na činjenici da on kao premijer određuje dnevni red sjednica, pa i on, kao i ministri, ima efektivnu moć zaustavljanja odluka. Ko će iz ove političke bitke, kako u Vladi FBiH tako i u procesu formiranja federalne vlasti, izaći kao pobjednik, ostaje da se vidi.

(SB)