Iz NiP-a omalovažavaju predsjednikA SDP-a: “Nikšić ne bi pobijedio za člana Predsjedništva BiH, iza Bećirovića bi rado stali!”


Dok omalovažavaju predsjednika SDP-a Nikšića NiP-ovci kuju u zvijezde Denisa Bečirovića koji je za njih političar “briselskog nivoa”, da se podsjetimo taj političar “briselskog nivoa” uz Zlatka Lagudžiju glavni je krivac za donošonje antidržavnog i antibošnjačkog zakona o mjestu prebivališta koji je desetkovao povratinke u Rs-u.

 

“Smatram da on na izborima ne bi dobio podršku, bez obzira na to koliko to stranačke centrale tražile”, tvrdi Jakupović.

“Gospodin Nikšić je spreman preuzeti odgovornost i biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali mi zasigurno nismo, niti ćemo biti spremni glasati za njega”, napisao je na Facebook nalogu NiP-ov zastupnik prije nekoliko dana i poremetio odnose unutar koalicije.

“Radi se o ličnom stavu”, rekao je danas Jakupović za televiziju N1 naglašavajući da je sa njim, ipak, saglasan i veliki broj članova Naroda i pravde.

Iako pohvalno govori o Nikšićevoj saradnji u sklopu ‘Trojke’, smatra da on nije kandidat koji bi dobio podršku građanstva.

“Smatram da on na izborima ne bi dobio podršku, bez obzira na to koliko to stranačke centrale tražile”, tvrdi.

No, nema ovakav stav o svim kolegama iz Socijaldemokratske partije.

“Ono što je javnosti nepoznato jeste da smo mi prešutnim dogovorom unutar stranke na izborima 2018. godine podržali Denisa Bećirovića. Imamo izuzuzetno mišljenje o njemu”, govori Jakupović dok odgovara potvrdno da bi rado stao iza njegove kandidature.

Na pitanje da li u sklopu ‘Trojke’ postoji određena vrsta prešutnog dogovora da SDP prvi predlaže kandidata za člana Predsjedništvo BiH, Jakupović odgovara da to nije slučaj.

“SDP-u nije dato ništa. Postoje opcije i da neko drugi bude kandidat. Čak bi bila idealna opcija da smo još davno našli kandidata koji nije stranački. No, izuzetno je teško naći kvalitetan kadar koji bi to prihvatio”, priča Jakupović.

Osim za Denisa Bećirevića, riječi pohvale Jakupović je imao i za, odnedavno, stranačkog kolegu Denisa Zvizdića. Ipak, bez jasnog odgovora o šansama za njegovu kandidaturu u svojstvu zajedničkog kandidata ‘Trojke’ za člana Predsjedništvo BiH.

“Riječ je o izuzetno kvalitetnom kandidatu i političaru “briselskog nivoa”, riječ je o vanserijskom političaru. Hoće li on biti kandidat to ostavljamo za razmišljanje”, navodi Jakupović.

Kada je riječ o trećoj stranci u sklopu ove koalicije, Našoj stranci, Jakupović smatra kako, bez obzira na njihov kvalitetan kadar na svim nivoima, još uvijek nemaju nikoga ko bi mogao odgovoriti ovom zadatku.

Zaključuje kako pobjeda ‘Trojke’ uz pravog zajedničkog kandidata neće biti upitna.