Ivica Puljić prenio Bidenovu poruku: SAD su uz građane BiH


Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere, o detaljima dijaloga razgovarao je s Gabrielom Escobarom, specijalnim američkim predstavnikom za zapadni Balkan.

– Pitam na press konferenciji u Bijeloj kući glasnogovornicu Jen Psaki stoji li predsjednik Biden uz građane BiH i Kosova dok Rusija i Kina nastoje proširiti utjecaj na zapadnom Balkanu. Kaže ona odlučno: “DA, možete im to izravno poručiti”. Pa, eto ja samo prenosim pozdrave, poručio je u objavi na društvenim mrežama Ivica Puljić.

Podsjećamo, prvi američko-hrvatski strateški dijalog koji je obuhvatio mnogo tema – od obrazovanja do vojne suradnje, od ukrajinske krize do privrede i dvojnog oporezivanja – održan je u State Departmentu, javio je ranije dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona Ivica Puljić.

Jedna od tema razgovora, koji su se nastavili i u petak s fokusom na vojnu i regionalnu suradnju, bila je i Bosna i Hercegovina.

Vijest dana je da su okončani svi razgovori i dokumentiranje o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dvije zemlje te da se službeno ukidanje može očekivati za nekoliko mjeseci.

Kad je vojna saradnja u pitanju, Hrvatsku najviše zanima što se može učiniti oko jačanja protuzračne odbrane i o tome se vode razgovori u Pentagonu.

Sjedinjene Američke Države su za elektorski način biranja, potvrdio je Escobar.

– Mi ne želimo ponovno otvoriti Dejton. Dejton znači jedna zemlja, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ono što želimo učiniti jeste stvoriti funkcionalniji izborni sistem i funkcionalniji ustavni sistem što bi omogućilo zemlji da funkcionira više kao država. Ono što trebamo su ograničeni koraci u tom pravcu. Ograničena ustavna reforma i izborna reforma, što jeste trenutno na stolu – kazao je Escobar.

(Vijesti.ba)