ISPRAVLJANJE NEPRAVDE PREMA BOŠNJACIMA: Federalna Vlada vraća državljanstvo BiH našim ljudima u Danskoj, Norveškoj, Češkoj i Luksemburgu


HDZ I SNSD OVO GODINAMA OPSTRUIRAJU: Vlada FBiH odlučila se za pokretanje ocjene ustavnosti člana 14. Zakona o državljanstvu BiH kako se prilikom podnošenja zahtjeva za povrat matičnog državljanstva ne bi morali odricati od, u međuvremenu stečenog, stranog državljanstva. Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti da poduzme aktivnosti na zaključivanju bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu s državama u kojima živi najveći broj bivših državljana BiH i to uglavnom Bošnjaka zato što je Ministarstvo civilnih poslova BiH koje vodi HDZ-ova Ankica Gudeljević odbilo da ispravi ovu nepravdu prema Bošnjacima, dok Srbi i Hrvati mogu imati dvojno državljanstvo.

Danas je konstatirano da Parlamentarna skupština BiH, te Ministarstvo civilnih i vanjskih poslova BiH nisu prihvatili prijedloge Vlade FBiH od 14.1.2021., 4.11.2021. i 2.12.2021. godine, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada je predložila da neko od ovlaštenih predlagača iz člana V13.a) Ustava BiH pokrene pitanje ocjene ustavnosti člana 14. Zakona o državljanstvu BiH – Službeni prečišćeni tekst odredbe člana 7. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH sa odredbama Ustava BiH.

Materijal potreban za pokretanje pitanja ocjene ustavnosti će ovlaštenom predlagaču uime Federacije BiH dati Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

U prijedlogu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za pokretanje ocjene ustavnosti navedeno je da je Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH aktom od 16.11.2021. godine obavijestio Vladu FBiH da zahtjev za autentično tumačenje člana 14. nıje upućen u dalju parlamentarnu proceduru. Ministarstvo civilnih poslova BiH je Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH dostavilo informaciju 16.11.2021. godine, u kojoj to ministarstvo navodi razloge zbog kojih neće pokrenuti procedure za izmjenu člana 14. Zakona o državljanstvu BiH na način kako je to utvrđeno u zaključcima Federalne vlade.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je aktom od 22.12.2021. godine obavijestilo Vladu FBiH o razlozima zbog kojih država Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti da poduzme iz svoje nadležnosti aktivnosti na zaključivanju bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu s državama u kojima živi najveći broj bivših državljana BiH (Kraljevina Danska, Kraljevina Norveška, Republika Češka, Luksemburg i dr.), kako se prilikom podnošenja zahtjeva za povrat matičnog državljanstva ne bi morali odricati od, u međuvremenu stečenog, stranog državljanstva, stoji u saopćenju.

Izdvojeno.ba