IŠERIĆ: Srbija i Hrvatska moraju Bosni i Hercegovini platiti ratnu štetu


Međunarodni sudovi su utvrdili da su Srbija i Hrvatska izvršile međunarodni zločin. Država je odgovorna za međunarodna protivpravna djela koja proizilaze iz djelatnosti svih njenih organa koji taj položaj imaju prema njenom unutrašnjem pravu i kada u tom svojstvu djeluju. To su pravila međunarodnog prava. Da li nosioci najviših funkcija naše države imaju plan poduzimanja aktivnosti, kako bi se ove dvije države prisilile na izvršenje svojih dužnosti naknade štete Bosni i Hercegovini, koju su prouzrokovale svojim protivpravnim djelovanjem, odnosno međunarodnim zločinom

Srbija i Hrvatska moraju Bosni i Hercegovini platiti ratnu štetu, stava je pravni stručnjak dr. sc. Enver Išerić.
– Međunarodni sudovi su utvrdili da su Srbija i Hrvatska izvršile međunarodni zločin.
A međunarodni zločin je povreda međunarodne obaveze neke države koja je bitna za zaštitu osnovnih interesa međunarodne zajednice. Međunarodni zločin čine povreda obaveze koja zabranjuje agresiju, genocid, kolonijalnu dominaciju, ropstvo, aparthejd.
Iz svakog međunarodnog protivpravnog djela proizilazi međunarodna odgovornost države koja je to djelo počinila – naveo je.
Pravne posljedice te odgovornosti prema povrjeđenoj državi ili drugom subjektu nameće dužnost povreditelja da prekine protivpravno ponašanje i da ispravi počinjenu štetu i ako je prikladno da pruži garancije da takvo djelo neće ponoviti, podcrtava Išerić.
– Država je odgovorna za međunarodna protivpravna djela koja proizilaze iz djelatnosti svih njenih organa koji taj položaj imaju prema njenom unutrašnjem pravu i kada u tom svojstvu djeluju. To su pravila međunarodnog prava. Da li nosioci najviših funkcija naše države imaju plan poduzimanja aktivnosti, kako bi se ove dvije države prisilile na izvršenje svojih dužnosti naknade štete Bosni i Hercegovini, koju su prouzrokovale svojim protivpravnim djelovanjem, odnosno međunarodnim zločinom – kaže Išerić.